четвер, 14 жовтня 2021 р.

У пошуках простору чистих сенсів




22 жовтня запрошуємо на відкриття Виставка «Метафізика. Острів» в Одесі та про Одесу! Кураторки Oksana Dovgopolova, Natalka Revko та Kateryna Semenyuk пропонують переосмислити «одеський міф».
Одного разу в розмові на вулиці нічної Одеси Олександр Ройтбурд почув фразу: «Так ви тут живете в де-кіріковському пейзажі!». Таке, де-кіріковське, метафізичне обличчя Одеси важко побачити. Ззовні гарантовано видно її екзотизований, симулятивний образ, описаний в так званому одеському міфі з його обов’язковим «колоритом», тюлькою та псевдо-єврейськими жартами. Одеса добре навчилася демонструвати саме таку картинку, яка непогано продається.
Але коли тебе раптом засліпить полуденне сонце, ти побачиш... острів на межі між морем та степом. Весь цей галасливий балаган нікуди не зникає, але ти бачиш і простір чистих сенсів, у який вводить виставка «Метафізика. Острів». Тоді і з'являється чиста лінія узбережжя, а на ній — місто-острів. Саме таку Одесу ми бачимо в роботах одеських художників 1960–70-х, які шукали це місто поза часом у неперервному полілозі з однодумцями.
Сьогодні ми питаємо себе: чому раптом ми бачимо в цих картинах формулювання власних питань про сучасне місто Одесу? Це не про ностальгію, це про тут і зараз.
На виставці будуть представлені роботи з колекції Анатолія Димчука художників Валентина Алтанця, Валерія Басанця, Ігоря Божко, Олега Волошинова, Юрія Єгорова, Віктора Маринюка, Євгена Рахманіна, Володимира Стрельнікова, Валентина Хруща, Людмили Ястреб.
Дякуємо партнерам Forum Civil Peace Service - Ukraine та галереї сучасного мистецтва Nt-Art Gallery, а також Anatoly Dymchuk за можливість роботи з колекцією.


Немає коментарів: