понеділок, 16 серпня 2021 р.

Культуру добросусідства в Одесі продовжать плекати




У розпал дуже незвичного літа в Одесі відбулась стратегічна сесія громадського проєкту Школи культури сусідства. Декілька років поспіль разом з різними програмами технічної допомоги, адепти саме культурного співіснування з ГО "Зацікавлені" та ГО «Фонд розвитку міста Одеса» розвивають саме міжособистісні відносини мешканців багатоквартирних будинків. Після весінньої лабораторії культури сусідства, коли представники нових дворів долучились до спільної творчої роботи з встановлення атмосфери добросусідства, постала нагода зорганізувати подальшу спільну роботу. Наголос робився саме на поширення ідентифікації. Кожний двір не тільки виробив й просував власну "фішку", але й вчився якісно комунікувати з усіма стейкхолдерами й опікуватись інформаційною безпекою.



Лідери дворів  де активно розвивається співпраця мешканців не тільки використовували досвід один одного, але й почали активно працювати над залученням фінансування з незалежних джерел. Так це не проєкти інфраструктури, але вони слугують розвитку відносин й творчого потенціалу навіть самих молодих мешканців. В різних мікрорайонах Одеси учасники проєктів Школи культури сусідства 2019-21-х років проводять цікаві події й налагоджують комфорт у дворах. Після розробки практичних заходів й залученню нових партнерів Мітя Ковбасюк й команда вже досвідчених амбасадорів культури сусідства, яки сформувались з експертів Школи й деяких лідерів дворів-випускників програми продовжать створювати дружню атмосферу серед мешканців одеських дворів.

Але не тільки. Навіть в часи пандемії на COVID-19 амбітні апостоли доброго сусідства провели дружні десанти у Херсон, Запоріжжя та Чернівці, а також - побачили "напахане поле" столиці. Встановлення теплих, доброзичливих стосунків між людьми, яки поруч мешкають - не важкий, але дуже важливий елемент покращення середи існування. Урбанізм без залучення всіх "зрізів" суспільства не відбувається. Громади, тільки навчившись працювати разом, зможуть налагодити спільні проєкти з місцевою владою й комунікувати свій успіх.

С.Лиманов.



Немає коментарів: