вівторок, 2 березня 2021 р.

Кращі практики мікрогромад одеських дворів поширюємо країною




Завершується черговий етап проєкту Школи культури сусідства - “Виживуть тільки сусіди” | Шоу. Півроку прискіпливі дослідники на чолі з Мітей Ковбасюком збирали, аналізували та поширювали художніми засобами та журналістикою рішень практику добросусідства - співмешкання поряд.

Під час карантину пішли в мережу, а на YouTube-каналі Школи почали виходити випуски ютюб-шоу “Виживуть тільки сусіди”. Мітя пише кейси, збирає лайфхакі, знімає відео з професійними відеографами та поширює...

Проєкт з суто операційного стає дослідницьким. Крім того, з однодумцями з інших міст України почали проводити стрім-конференції, обмінюючись досвідом. Виробляються моделі співпраці, більш дієві, ніж поміж співмешканців. Для деяких - це перший досвід громадських дій. Коли він має приємний, фестивальний “смак”, а не тільки прибирання у дворі після зими, він легше “заходить”, запам'ятовується, має менше подразників, та розбіжностей… В кінцевому випадку, все впирається у відносини… точніше вміння їх невимушено встановлювати й підтримувати та розвивати.

Рахуйте:

У Херсоні ми зустріли Дениса Суханова, він створює ”Свято сусіда”, а Юля Тищенко проводить сортування сміття як діалог, Владислав Гладкий до багаторічного конкурсу блогер року додав нову номінацію “Добросусідський блогер”.

Запорозький регіон - Тетяна Труба у своєму - Дискусійному кіноклубу „Простір змін“, допомагає збагачуватись культурно та навчає культурі ведення діалогу з болючих питань, відволікаючись від жорсткого повсякдення.

Людмила Дяченко, що допомагає подолати наслідки ізоляції в літніх людей завдяки проєкту «На хвилі Wi-Fi», навчаючи літніх людей користуватись гаджетами, інтернетом та різними програмами для зв’язку з рідними та комунікації зі світом.

Чернівці - ініціатива спільноти “Активний Бульвар”, координатор Надія Величко, що розвиває культуру сумісного проживання мікрорайону, створює активну фейсбук групу для спілкування мешканців бульвару та прилеглих територій які хочуть змінювати та покращувати життя в мікрогромаді району. А Інна Головченко, представник сусідської спільноти району “Активний Гравітон” яка налічує понад 6 тис. людей, які спільно розв'язують місцеві проблеми, зміцнюють взаємодію, підтримують ініціативи один одного для позитивних змін в житті району. Студентка Анастасія Головченко, засновниця центру молоді Чернівців, адвокатує інтереси молодіжних спільнот міста, бо Чернівці це студентське місто, а молодь це не тільки наше майбутнє, а й основа економіки України - бо молоді люди до 35 років є найбільшими платниками податків в Україні.

А ще ініціативи по проведенню турнірів з рукоборства, та створенню добровольчої пожежної дружини. Ініціатива клуба для матерів загиблих в АТО.

Ці приклади потрапили в поле зору команди тільки з 4-х регіонів країни.

А скільки ще прикладів створення гармонійної суспільної атмосфери?

Як й “халеп”, як смітники у дворах, які потребують колективних зусиль … достатньо.

Окрім 9 стрімів між сусідами з різних міст було також знято 8 публіцистичних відеоепізодів, яки передивилось від 15 до 49 тисяч користувачів на YouTube, про різні засоби встановлення добросусідської атмосфери серед сусідів.


В процесі обробки громадських практик ми також стикались з органами місцевого самоврядування, проводили зустрічі, інформували про свої напрацювання. Так в Чернівецькій раді вийшли на підписання меморандуму про співпрацю, а в Херсоні знайшли підтримку у проведенні соціальної реклами громадських ініціатив.


Все можна переглянути за посиланням:

Виживуть Тільки Сусіди | Шоу



В.Інгульский.





Немає коментарів: