понеділок, 9 серпня 2021 р.

День екологічного боргу




Цьогоріч для України він припадає на 8 серпня.

День екологічного боргу настає тоді для конкретної країни, коли кількість використаних ресурсів економікою цієї країни перевищує той обсяг, який здатний відновитись за рік.

Розрахунки проводить науково-дослідницька організація «Глобальна мережа екологічного сліду» (Global Footprint Network, GFN) з 1987 року.

👪Отже людство живе «у борг» і багато ресурсів, які ми сьогодні споживатимемо, є фактично вкраденими у майбутніх поколінь.

Зараз економічна діяльність людини витягує більше, ніж дозволяють можливості Землі, а ми вже зараз позичаємо її ресурси, щоб розвивати економіку. Збільшення видобування природних копалин, виробництво харчових продуктів, спалювання викопного палива чи вирубка лісів приносять короткострокові прибутки, але наслідки такої діяльності в майбутньому можуть бути непередбачуваними і небезпечними.



Вперше екологічний борг був зафіксований 29 грудня 1970 року. Це означало, що людство в загальному за 1970 рік спожило більше ресурсів, ніж дала за цей час Земля.


Задля визначення дати організацією Global Footprint Network були використані та проаналізовані найдостовірніші дані ООН від 1 січня 2021 року до самого Дня екологічного боргу, наприклад, зміни показників викидів вуглецю, що зросли на 6,6% у 2021 році, та скорочення біорізноманіття лісів на 0,5% з початку 2021 року.


Немає коментарів: