понеділок, 9 серпня 2021 р.

На Херсонщині радіо російської окупаційної влади мовить як мінімум на 34-х радіочастотах






Ситуацію блокування українських радіостанцій зафіксовано на підконтрольній території  України безпосередньо поблизу КПВВ «Чаплинка» і «Чонгар», повідомляє Кримська правозахисна група.

В цих містах та селах окупаційні органи РФ повністю або частково захопили як мінімум 34 радіочастоти. На цих частотах мовлять 37 різноманітних російських радіостанцій.
Найбільше покриття в цьому регіоні мають російські станції Маяк  та  Море. Ці станції використовують водночас декілька українських частот. До того ж російський сигнал перекриває українські станції, що мають ліцензії на мовлення на цих частотах в цьому регіоні.

Радіо Маяк  на частоті 100,9 МГц та на частоті 103,5 МГц  чутно в усіх 19 населених пунктах  з моніторингового переліку. Крім того, Маяк також можна почути у 4 населених пунктах на частоті 101,4 МГц і 2 населених пунктах на частоті 106,1 МГц.

Сигнал російського радіо Море на частоті 94,6 МГц чутно в 17 населених пунктах з 19 перевірених. Окрім того, це радіо мовить ще й на частоті 90,8 МГц у 7 населених пунктах з цього ж переліку. Сигнал цієї станції також дублюється і на частоті 104,1 МГц в 12 населених пунктах з того самого переліку та на частоті 105,0 МГц в 5 населених пунктах. Крім цього, радіо Море мовить ще на частотах 89,1 та 98,9 МГц у 3 населених пунктах.

Мовлення окупантів в деяких містах і селах потужне, сигнал розбірливий і  якісний. На українських частотах тут мовлять такі самі станції, що й в окупованому Криму.

На частоті 87,7 МГц у 12 населених пунктах мовить російське радіо Супутник. Воно ж перекриває сигнал Українського радіо на частоті 100,7  МГц в 3 населених пунктах з переліку. Також сигнал радіо Супутник з’явився у 7 населених пунктах на частоті 102,3м МГц.

На частоті 103,0 МГц у 10 населених пунктах працює російське радіо Крим. Також це радіо чутно на 106,8 МГц у 5 населених пунктах, на частоті 107,9 МГц – у 6 населених пунктах і на частоті 101,4 МГц – у 4 населених пунктах.

На частоті 105,9 МГц у 11 населених пунктах присутнє радіо Вєсті. А на частотах 98,3 МГц та 99,8 МГц в 5 населених пунктах тепер мовить радіо Міноборони РФ «Звєзда». Крім цього, Звєзду також можна почути на частоті 88,3 МГц у 10 населених пунктах.


Радіо Ватан Седаси мовить на частоті 99,6 МГц у 12 населених пунктах та на частоті 107,8 МГц в 6 населених пунктах з переліку моніторингу.

Окрім вищезазначених станцій на Херсонщині на різних частотах у різних населених пунктах вільно мовлять ще наступні російські станції: Русское радіо, радіо Росія, радіо Джаз, радіо Денс ФМ, радіо Кіс ФМ, Крим 24, Ретро ФМ, Європа+, Наше радіо, радіо Дача, радіо Віра, радіо П’ятниця, Дорожне радіо та Радіо Релакс.

Ситуація ускладнюється тим, що в цьому регіоні також доступний якісний сигнал російського телебачення. Водночас якість  мобільного інтернету українських  операторів у деяких селах незадовільна.

З цієї причини українці, які мешкають у цьому регіоні, фактично позбавлені нормального доступу до українського інформаційного поля. А у той самий час російське телерадіомовлення пропонує їм якісний сигнал кількох теле- й радіостанцій, що мовлять з окупованого Криму.

Використання в ефірі цих медіа мови ворожнечі, психолінгвістичних маніпуляцій та інших засобів впливу на свідомість людини робить проросійський контент впливовим.

Якість окупаційного мовлення на півночі Криму й на півдні Херсонщини останнім часом суттєво зросла. Це може обумовлюватися початком роботи нової телерадіовежі, яку окупанти обладнали нещодавно біля КПВВ Чаплинка.

Все це є реальною загрозою національній безпеці України.  Уряд України має розробити й терміново розпочати ефективну протидію значному культурно-інформаційному впливу РФ у Херсонській  області, резюмує Кримська правозахисна груп




Немає коментарів: