вівторок, 1 червня 2021 р.

Оголошено нову програму ЄС «Креативна Європа» 2021 - 2027



Європейська Комісія офіційно оголосила нову програму «Креативна Європа» на період з 2021 по 2027 рік. Її бюджет становить 2,4 млрд. євро, що на 63% більше ніж бюджет попередньої. Програма допоможе секторам культурних та креативних індустрій Європи розкрити весь свій потенціал, оговтатись від кризи та стати більш конкурентоспроможними, екологічними, діджитальними та інклюзивними.

«Понад 8 мільйонів людей у Європейському Союзі працюють у культурній сфері. Культура не знає кордонів і національностей. Мистецтво є вікном у світ і сприяє налагодженню мостів між різними людьми. У той час, коли музеї, кінотеатри, об’єкти культурної спадщини та театри починають відновлювати свою роботу, я хочу ще раз наголосити, що Європейська Комісія підтримує культурні та креативні індустрії. Завдяки збільшенню бюджету «Креативна Європа» прагне посилити відновлення секторів, одночасно сприяючи різноманіттю та креативності, яку вони нам пропонують», — зазначила Марія Габріель, комісарка ЄС з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді.

В рамках нової програми більший акцент буде зроблено на міжнародній копродукції, співпраці та промоції європейських робіт. Також буде посилена підтримка таких секторів як архітектура, література, музика та культурна спадщина, завдяки більшому рівню співфінансування ЄС та окремим конкурсам. Окрім того, з’являться спеціальні програми підтримки сектору нових медіа та медіаграмотності. Варто зауважити, що у всіх конкурсах особлива увага буде приділятися дотриманню гендерної рівності та політики ЄС щодо охорони навколишнього середовища.



Також програма буде підтримувати наступні напрямки:
Переклад літературних творів та розвиток видавничого партнерства;
Премії ЄС у галузі літератури, музики, архітектури та культурної спадщини, а також нагороди «Європейська культурна столиця» та ініціативи European Heritage Label;
Посилення доступності та видимості європейських аудіовізуальних творів у різних країнах;
Creative Innovation Lab – заохочення інноваційних підходів до створення, розповсюдження та промоції в різних секторах;
Посилення медіаграмотності, плюралізму та свободи як європейських цінностей.


З червня 2021 року очікується відкриття перших грантових конкурсів нової програми. Слідкуйте за новинами програми та новими конкурсами на офіційній сторінці та сторінці Facebook Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні.

«Креативна Європа» – це рамкова програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Метою програми є розвиток сектору культурних і креативних індустрій в країнах Європи та країнах-партнерах, посилення конкурентоспроможності європейської аудіовізуальної продукції, а також забезпечення промоції й захисту культурного та мовного розмаїття. Україна стала учасницею програми у 2016-го року. З того ж часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 20 різних конкурсах.




Немає коментарів: