неділю, 23 травня 2021 р.

Про що марить роспропаганда?



ТЕХТУ щотижня роблять контент-аналіз пропаганди російською мовою в інтернеті. Тиждень що минув був "засмічений" спотвореною інформацією ніби з США. Читайте, але думайте! 

США «отказались от реальной помощи Украине», але взяли її державні активи «під контроль»

Орієнтовані на українську тематику російські сайти випускали статті із заголовками схожими на цей: «Администрация Байдена отказалась от реальной помощи Украине». Типові «аргументи» для того, щоб підтримати цю тему, виглядали так: «Сделаны ли хоть какие-то другие шаги, которые являлись материальным подтверждением намерения США и членов НАТО поддержать Украину? Например, увеличение числа маневров или учения на территории Украины, поставки нового вооружения, направление делегаций со стороны США или НАТО в Украину, назначение посла США в Украину, назначение специального посланника государственного секретаря по взаимоотношениям с Украиной».

У реальності відповідь майже на всі питання: так, американські кораблі постійно біля українських берегів, США готують постачання зброї у випадку агресії Росії на додачу до тієї допомоги, що вже надходить, відбувся візит держсекретаря США до Києва. Хоча і досі не призначено нового посла і спецпредставника США в Україні.

Разом із культивуванням «зневіри» у союзниках дезінформатори розвивають звичний наратив «зовнішнього управління». Цього разу приводом стала критика втручання уряду в роботу Нафтогазу. Дезінформатори писали, що «Джо Байден начал продавливать изменения в украинское законодательство, позволяющие превратить Наблюдательные советы госкомпаний в независимый орган управления с большими полномочиями… Фактически речь шла о полном контроле над ключевыми государственными активами Украины». Нагадаємо, що за роки незалежного корпоративного управління Нафтогаз зміг зробити Україну незалежною від російського газу, виграти арбітраж у Газпрому в Стокгольмі, почав отримувати прибуток та провів багато важливих реформ.

Дезінформатори не обійшли увагою і євроатлантичні перспективи України. Слова віцепрем’єрки Ольги Стефанишин про те, коли Україна буде в НАТО, вони прокоментували так: «когда рак на горе свистнет». У минулому випуску моніторингу ми описували, як дезінформатори намагаються викликати розчарування і зневіру у процесі інтеграції України до НАТО. Проте вже зараз експерти пропонують кроки, як можна стимулювати цей процес і досягти результату в середньостроковій перспективі.

Провідні російські сайти турбувалися тим, що українська військово-морська база в Бердянську може призвести до зіткнення: «Так, намерение иностранных военный кораблей пройти на новую военную базу или в порт может обернуться поводом для локальных столкновений с ВМФ РФ». Нагадаємо, що Україна має повне право будувати будь-які бази на своїй території та запрошувати туди чиї завгодно кораблі. Але оскільки Росія незаконно блокує Керченську протоку, проходження там військових кораблів (навіть українських) поки малоймовірне.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:
із маніпулятивних новин у російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику для населення окупованих територій
із маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.
з усіх новин провідних українських видань
з усіх новин українських місцевих видань
з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах
з дописів у популярних в Україні телеграм-каналах


Немає коментарів: