суботу, 22 травня 2021 р.

Черговий провал гуманітарної політики у Миколаєві



У всесвітній день вишиванки на сесії Миколаївської міської ради відбувся черговий "хлопок" старих консервів. Голосування проєкту "Про визнання таким, що втратило чинність, рішення міської ради від 21.08.2012 року №19/4 "Про надання російській мові статусу регіональної мови м.Миколаєва" не набрало простої більшості.

Увага! "Слуги народу" на чолі з Т.Домбровської (4 депутати) та "шарійовці" у повному складі (5) та приєднавшийся  до них епатажний М.Невінчаний НЕ голосували! Як й бізнесмен Р.Садрідінов з "Нашого краю". За інші пропозиції ці депутати активно голосували, а тут - "віднялась мова". Депутати ОПЗЖ як їм "відмахнули" з центру висловились проти. Як результат «за» проголосувало 23 депутати при 28 необхідних для прийняття позитивного рішення. Проти було 7, утримався 1, 15 взагалі не голосували.

Закон про мову "Ківалова-Колесніченко" у 2012 році що був технологічно прийнятий у ВРУ "регіональною" більшістю, саме для легітимізації проєкту "Новоросії" Конституційний Суд України вже анулював. А надійні "товариші" в Миколаєві голосують так як треба Москві для продовження пропагандистської війни.

А що місцева гуманітарна політика? Вона ні одним рухом не спонукала містян ширше використовувати державну мову у побуті. Міська газета та більшість сайтів, яки навіть утримуються патріотами, продовжують виходити виключно російською мовою. Чиновники мерії під час відправлення своїх повноважень й на ефірах у місцевих телеканалах продовжують використовувати російську мову. Баристи по барах й ти перейшли на українську, а заступники міського голови, депутати ніяк не можуть почати виконувати закон про мову. Культурний департамент зайняв "страусову" позицію. Керівник ще намагається у публічному просторі висловлюватись на мові, а ні єдиних дієвих засобів поширення мови у публічному просторі не виявлено. А якщо ви завітаєте на пересічне міське свято у мікрорайоні чи на площі, яке створює управління культури, то почуєте багато російсько-радянської попси у музичному супроводі. Але ви не побачите, чи не почуєте проукраїнських наративів. І це прикро. Бо саме за таким стилем працювали культуртрегери у Криму до 2014 року. 

Ніякої українізації немає й сліду. Ба більше, якщо зробити контент-аналіз всієї гуманітарної та освітньої продукції, яка генерується в місті то з легкістю можна побачити  "кальки"  минулих часів. А релізи, яки розсилають комунікатори органів місцевого самоврядування  перекладені гугловим-перекладачем на "московську-українську", про що свідчать майже щоденно листи-розсилки.

Нащо було саме за таких обставин виносити на голосування це рішення ні міський голова, ні секретар міськради не пояснили. Тільки повідомили що їх політична сила "всі як один" віддали голоси "За". Коли було зрозуміло, що голосів для проходження рішення немає.

Знані експерти міської політики кажуть, що тим зірваним "мовним" голосуванням Сенкевич маскував значно більш важливі рішення. Продовжуємо придивлятись до міської політики.

В.Головченко.



Немає коментарів: