понеділок, 24 травня 2021 р.

Прихований сенс у нових правилах окупантів щодо перетину адмінмежі з Кримом




18 травня 2021 року уряд РФ вніс зміни до розпоряджень 635-р та 763-р. Ними встановлювався порядок та обмеження по в’їзду й виїзду до окупованого Криму під час карантину. КримSOS розповідає про «підводні течії» цих нововведень.


Цих змін кримчани чекали з нетерпінням, але не все так просто, як вважалось.



Що було спрощено:


знято правило одноразового виїзду ;

розширено перелік осіб, які є близькими родичами – додано рідних братів та сестер, діда, бабусю, онуків;

дозволено в’їзд та виїзд у зв’язку похованням близьких – подружжя, батьки, діти, рідні брат, сестра, дідусь, бабуся, онуки.

З поганого — є всі підстави вважати, що використання «гуманітарних підстав», крім відвідання родичів, реалізувати буде неможливо.




«Наявність майна, у тому числі нерухомого, не було додано в якості “гуманітарної підстави” для перетину», – зазначає Олексій Тільненко, координатор херсонського офісу КримSOS.




Окупанти також не врегулювали неоднозначні та спірні питання в розпорядженні. Тепер громадяни України, які мають російський паспорт та хочуть виїхати з території Криму на материкову частину України, мають оформлювати всі документи, як «громадяни РФ», без урахування подвійного громадянства. Така ситуація виникне у тих, хто їде на роботу чи навчання.




«За задумом агресора Російської Федерації, всі довідки та дозволи повинні бути виписані на документи окупаційних органів влади», – зазначає Олексій Тільненко.

Послаблення, що внесли стосовно «граждан Российской Федерации, имеющих также иное гражданство» для виїзду повинні надавати документи які підтверджують право на постійне проживання в іноземній державі. Що мають на увазі окупанти та що це за документ – наразі невідомо.


Немає коментарів: