суботу, 13 березня 2021 р.

Що має статись, щоб Миколаївщину відірвати від "дна" рейтингу





Офіс ефективного регулювання BRDO сформував комплекс рекомендацій для Миколаївської області щодо полегшення ведення бізнесу на основі нещодавно презентованих результатів рейтингу Regional Doing Business — 2020. За результатами дослідження, Миколаївщина посіла останню сходинку.

Зокрема, Миколаївська область отримала 66 балів зі 100 можливих за компонентом «Започаткування бізнесу» — середній час проходження процедур для реєстрації підприємства склав понад 9 днів, що є одним із найнижчих показників у розрізі компоненту.

Щоб це виправити, необхідно налагодити швидке виконання процедури засвідчення факту створення юридичної особи, а також вчинення інших реєстраційних дій реєстраторами відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців управління державної реєстрації департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради.

«Рейтинг Regional Doing Business — це про проміжний результат, який потрібно не лише закріпити, але і примножувати. Із цією метою ми розробили конкретні рекомендації для областей, які допоможуть місцевій владі зорієнтуватися на тому, що сьогодні потрібно робити для полегшення ведення бізнесу в українських містах», — зазначив Вадим Загарій, керівник проектів BRDO.

За словами Вадима Загарія, прискоренню процесу реєстрації підприємства платником ПДВ у 2021 році має допомогти імплементація Наказу Міністерства фінансів України від 21.10.2020 № 629, відповідно до якого взаємодію між суб’єктами господарювання та органами контролю під час реєстрації переведено у виключно електронний формат.

Область отримала порівняно низькі бали і за критерієм «Час на отримання необхідних дозволів та документів» у компоненті «Оформлення земельної ділянки», який у середньому складає 123 дні. Процес розробки й погодження документації із землеустрою, а також реєстрація ділянки у земельному кадастрі потребує в середньому двох місяців.

Оскільки проект відведення земельної ділянки — це документ, який розробляють фізичні або юридичні особи, що мають ліцензію на проведення робіт із землеустрою, та на які у органів місцевої влади прямого впливу немає, — то прискорити процес відведення земельної ділянки можливо через проведення роз’яснювальної роботи з представниками місцевого Держгеокадастру.

Наголошуємо, що висновок щодо погодження проекту землеустрою, згідно з законодавством, експерт Держгеокадастру має надати протягом 5 робочих днів з дня надходження проекту землеустрою (посилання). Крім того, необхідно прискорити безпосереднє ухвалення міською радою рішення про передачу земельної ділянки в оренду. Середня тривалість від отримання міськрадою усіх необхідних документів до ухвалення рішення на сесії міської ради становить в середньому 35 днів, за даними респондентів.

Миколаїв отримав «0» за туристичний збір у розрізі компоненту «Місцеві податки», оскільки в місті встановлена найвища можлива ставка для зазначеного збору. Також обласний центр отримав нижчий бал за податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – ставка податку для ресторанів та барів, будівель фінансового обслуговування, торгових центрів та магазинів становить 1%. Рекомендація — переглянути ставки місцевих податків у бік їх зниження.

Зазначимо, рейтинг здійснювався на підставі опитування українських підприємців згідно з адаптованою методологією Doing Business Світового банку. Основою для оцінювання стали кількість контактів із представниками дозвільних органів – «візити»; кількість календарних днів, що витрачаються на отримання дозвільних документів – «час»; та витрати підприємців – «гроші».

Нагадаємо, за результатами рейтингу Житомир показав найкращий серед усіх обласних центрів діловий клімат, набравши 356 балів. Останні сходинки рейтингу посіли Миколаївська, Хмельницька та Херсонська області, набравши 303, 304 та 310 балів відповідно.

Довідка:

Офіс ефективного регулювання BRDO (Better Regulation Delivery Office) — незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується міжнародними донорами, зокрема Європейським Союзом в рамках проекту FORBIZ та Ініціативи EU4Business. Ми націлені на покращення умов ведення бізнесу та інвестиційної привабливості України, стимулювання розвитку підприємництва та налагодження публічного діалогу між бізнесом і владою.



Максим Бурдюг

Офіс ефективного регулювання BRDO.


Немає коментарів: