понеділок, 4 січня 2021 р.

Розвідникам історичних фактів активно допомагають архіви



Майже 10 років тому я чи не перший в пострадянському Миколаєві написав в нашій, тоді паперовій газеті про видатного земляка з характерним єврейським прізвищем Шнеєрсон. Тоді не було ще вулиці на його ім'я. Але була легенда про Любавицького ребе, який народився в Миколаєві. Факти збирав по крихтах. Мене, наприклад, вразило те що за першою освітою рабі був корабелом. Але навчався у Сорбонні. Не був популярним цей персонаж майже 80 років не лише в Миколаєві. Не гегемон радянської пори, тому інформації - майже 0. А немає інформації, немає питань. В мене вони були. Чому, наприклад, його ім'я згадували в перемовинах Черчилль, Сталін напередодні й в часи 2-ї світової війни? Ким був й чим "завинив" рабин Шнеєрсон що його врятували від голокосту в Європі?  Через рік вже доповнену статтю меню вдалось опублікувати у загальноукраїнській газеті "День". Але запитання залишались навіть після п'яти років досліджень. Про любавицького ребе з Миколаєва почали згадувати

Крайній Майдан, а за ним декомунізація дозволила включити в топоніміку міста ім'я видатного миколаївського єврея. Який знайшов свій останній прихисток за океаном в Нью-Йорку.

Сьогоднішнім розвідникам генеалогій та релігійної історії допомагає свіжа (2019) монографія двох поважних авторів Л.Левченко та В.Щукіна "Наш земляк Ребе Менахем-Мендл Шнеерсон. История семьи Лавут-Яновских-Шнеерсон в Николаеве". Якою, як не дивно, зацікавився теперішній президент України - В.Зеленський. В тій книжці "з'явилось" багато фактів, які розкрили світ родин батька й матері Шнеєрсона. Тепер стало легше робити популярні матеріали про історичні постаті, бо є архівний канон. Правда, зачинені ще американські військово-морські архіви, які зберігають в таємниці, над якими винаходами працював майбутній ребе при будівництві тамошнього підводного флоту.

А слабо зняти багатосерійний серіал, повний пригод й історичних реконструкцій про життя багаторічного лідера хасидизму у світі? Щось стали тихіше заяви з приводу "зеленої вулиці" для українського кінематографа. А такий сюжет "сховано" від народу. Кайдаші - відпочивають!

В.Головченко.




Немає коментарів: