четвер, 24 грудня 2020 р.

Імпорт електроенергії з РФ та Білорусі матиме негативні наслідки для української енергосистеми, - Ольга Буславець



Імпорт електричної енергії з Російської Федерації та Білорусі послабить український електроенергетичний комплекс, а в середньостроковій перспективі поставить під загрозу енергетичну незалежність України і стане перешкодою для синхронізації з європейською енергосистемою.

Про це заявила експертка з питань енергетичної сфери, колишня очільниця Міністерства енергетики України Ольга Буславець час вебінару «Реформа ринку електроенергії: головні підсумки за рік роботи» для журналістів загальноукраїнських та місцевих медіа у вівторок, 22 грудня.
«Наша генеруюча потужність може бути заміщена генерацією з сусідніх країн. Якщо з початку наступного року буде запроваджений імпорт електричної енергії, це нас тільки ослабить. Це не дозволить утримувати нашу генерацію в технічно нормальному стані та у повному обсязі використати можливості нових інвестицій для будівництва нової генерації, оскільки не буде попиту на неї», - зазначила експертка, коментуючи можливе відкриття імпорту електроенергії з Росії та Білорусі.

Варто зауважити, що технічна пропускна спроможність перетину з Російською Федерацією становить 2,2 ГВт, з Білоруссю – 0,9 ГВт.

За словами Ольги Буславець, імпорт електроенергії в 2019 році негативно позначився на ситуації в енергетиці, - і на генерації в цілому, і на вугільній галузі. Екс-очільниця міністерства вважає, що потрібно заборонити імпорт електроенергії з Росії і Білорусі щонайменше до кінця 2021 року.

Натомість подальша синхронізація з європейською системою відкриє українським енергетикам додатковий ринок збуту і можливість збалансувати енергосистему.

«Сподіваюся, у 2022 році зможемо провести тестування щодо ізольованої роботи від Білорусі та Росії, від цих енергосистем, з якими ми з’єднані історично; ми доведемо свою стійкість і будемо прийняті в європейську енергосистему. Це дозволить надалі інтегрувати наші енергетичні ринки», - зазначила експертка. Вона додала, нові ринки збуту відкриють нові можливості і для вітчизняної генерації, а також сприятимуть розвитку конкуренції, що принесе переваги для споживачів.

Вебінар було проведено в рамках освітньої ініціативи «Прозорість та технічна грамотність в енергетичній журналістиці», яку Національна спілка журналістів України виконує в рамках грантової діяльності USAID Проєкту енергетичної безпеки. Метою ініціативи є забезпечення прозорості та технічної грамотності у висвітленні в медіа тем, пов’язаних з енергетичними реформами, та сприяння посиленню енергетичної безпеки України шляхом ефективної комунікації.



Немає коментарів: