середу, 23 грудня 2020 р.

Громадські префекти вчили пенсіонерів перевіряти медичні закупівлі




В грудні 2020 завершується соціальний проект «Захист прав пенсіонерів та моніторинг бюджетних витрат по COVID-19 громадським префектами* у південних областях України» за фінансового сприяння Європейського Союзу. В рамках проекту проведено комплекс заходів з підвищення якості медичних послуг і дотримання прав пацієнтів поважного віку шляхом зменшення корупційних ризиків при медичних закупках за спрощеною процедурою.

Експерти Учбово-методичного центру захисту прав людини** і залучені фахівці провели цикл тренінгів і навчили 49 волонтерів з Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської області перевіряти медичні закупівлі за допомогою сучасних цифрових інструментів.

На базі Фонду розвитку міста Миколаєва була відкрита громадська юридична приймальня, послугами якої скористалось 250 мешканців південних областей України.

Громадські активісти підготували та випустили в ефір вісім радіопередач, у т.ч. шість – на основі реальних історій пенсіонерів, чиї права були порушені в умовах пандемії і карантину. Історії пенсіонерів коментували залучені фахівці у відповідній галузі.

Проаналізувавши скарги та звернення пенсіонерів, громадські префекти разом з волонтерами перевірили 22 медичні установи, 687 закупівель і виявили понад 60 недоліків і порушень.

В листопаді 2020 проведено «круглий стіл»: результати перевірок доведені до відома керівників перевірених медичних закладів, а також представників влади і контролюючих органів. Спільно з представниками організацій громадянського суспільства розроблені відповідні рекомендації органам влади і місцевого самоврядування.

Підготовлено аналітичний звіт, який містить висновки моніторингового дослідження і рекомендації громадських префектів, а також приклади звернень громадян поважного віку.

«Наш проект розпочався в липні цього року і був спрямований на моніторинг та аналіз бюджетних витрат на боротьбу с COVID-19, а також на надання правової допомоги громадянам, чиї права порушені в умовах карантинних обмежень. Усі заплановані заходи проекту на території Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей виконано. Зважаючи на те, що зазвичай досягти сталих змін за такий короткий період складно, ми вирішили посилити наш проект кампанією громадянської дії «За чесну медицину», яка також розпочалась в липні 2020 і продовжиться у наступному році. Наша мета – зробити так, щоб медичні послуги пенсіонерам залишалися якісними і доступними навіть в умовах пандемії і карантину» - розповів координатор проекту, директор Учбово-методичного центру захисту прав людини Борис Кудар.


* Громадське партнерство «Громадська префектура» створено з ініціативи Фонду розвитку міста Миколаєва і має на меті сприяння підвищенню загального рівня прозорості, відкритості, ефективності муніципальних та адміністративних послуг виконавчих органів місцевого самоврядування, доброчесності та цілісності бюджетного процесу на місцевому рівні через запровадження постійно діючого громадського контролю.

** Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC– недержавна, некомерційна, неприбуткова громадська організація, заснована в травні 2012 року. Місія Центру – сприяти освіті в галузі прав людини та підтримувати ініціативи громадян шляхом впровадження інноваційних методів збору, обробки та розповсюдження інформації. На сьогоднішній день Центр HRTC успішно реалізував дев’ять соціальних проектів, спрямованих на підтримку суспільно-значущих ініціатив громадян.


Захід проводиться в рамках проекту «Захист прав пенсіонерів та моніторинг бюджетних витрат по COVID-19 громадськими префектами у південних областях України», який реалізує ГО «Учбово-методичний центр захисту прав людини» HRTC за фінансового сприяння міні-гранту проекту ЄС «Підвищення спроможності ОГС соціальної сфери України» що фінансується Європейським Союзом та реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне». Цей документ розроблено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цього документу є одноособовою відповідальністю HRTC і за жодних обставин не може вважатись таким, що відображає позицію Європейського Союзу.


Немає коментарів: