середу, 23 грудня 2020 р.

Всіх суддів порахували, але не все



Громадський моніторинг всіх чинних українських суддів завершив Центр демократії та верховенства права. Проєкт ЧесноФільтруйСуд допоможе аналітикам та журналістам висвітлювати діяльність вітчизняних служителів Феміди. Вся інформація надавалась адміністраціями суддів та самими суддями у вигляді щорічних електронних декларацій. Декілька раз перевірялась до публікації. Профайли які у вільному доступі зберігаються на сторінці https://chesnosud.org/ виявили окрім інших фактів непрозорість статків у 1719 суддів.

Всього близько 5000 суддів працює в Україні. Серед них є такі що не декларують ніяких помешкань, а 484 виносили за останні 5 років сумнівні рішення.

Суддівська реформа, яку так побоювалися деякі, що аж позвільнялись на жаль, не призвела до реального очищення суддівського корпусу. Про це на презентації підсумків моніторингу розповідали регіональні координатори та члени громадської ради при Вищій кваліфікаційної комісії суддів. Доходить до смішного: суди не надають фотокартки своїх суддів до бази електронної даних, а в цей час в приміщеннях суддів вони всі є на дошках інформації. Але головне, чого поки реформа не встановила - це гармонії до самого поняття доброчесності. Суддівська думка поки не завжди неупереджена. Серед позитиву відмічаємо наявність суддів-спікерів й пресслужб, які поки що вчаться співпрацювати з журналістами, висвітлюючи діяльність судів.

Фундаментальний проект ЧесноФільтруйСуд, як вже традиційно фінансувався в рамках «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Підтримка надається Міністерством закордонних справ Королівства Нідерландів в рамках програми МАТРА, та Урядом Швеції.

В.Головченко



Немає коментарів: