неділю, 8 листопада 2020 р.

Хто захищатиме права споживачів та встановлюватиме тарифи?



За новим законопроектом

№ 4215

«У разі передачі місцевим радам повноважень встановлювати тарифи на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення необхідно врахувати, хто здійснюватиме контроль за дотриманням структури тарифів і захист прав споживача», - про це заявила член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Ольга Бабій під час вебінару для журналістів загальноукраїнських і
місцевих медіа, організованого Національною спілкою журналістів України за підтримки USAID Проєкт енергетичної безпеки в четвер, 29 жовтня.

НКРЕКП виклала свої зауваження до Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання,

централізованого водопостачання та водовідведення, поданого Кабінетом міністрів. «Ми не боремося, щоб ці повноваження залишалися у нас. Якщо Верховна Рада вирішить, що треба передати повноваження щодо встановлення тарифів на місця – добре, це буде рішення країни. Але ми застерегли, що у випадку такої дії втрачається контроль за
дотриманням структури тарифів і втрачається можливість споживача звернутися до якогось арбітра та захистити свої права у сфері водопостачання і теплопостачання», - зазначила Ольга Бабій.

За її словами, обласні державні адміністрації неспроможні виконувати такий контроль, не
мають відповідних методик і досвіду проведення перевірок. Здійснений комісією
моніторинг засвідчив, що 6 областей не оприлюднюють публічні дані про перелік ліцензіатів, кількість перевірок тих компаній із надання комунальних послуг, тарифи для яких встановлюються на рівні місцевої влади.
«У монополіях є таке правило: власник не може регулювати ціну товару. Ці підприємства
є підприємствами комунальної власності, і тут буде конфлікт інтересів, тому що тариф
встановлюватиме власник. Тому Антимонопольний комітет теж має застереження до
цього законопроєкту», - пояснила член НКРЕКП.

На думку Ольги Бабій, варто внести до поданого урядом законопроєкту правки і надати НКРЕКП додаткові повноваження із контролю за дотриманням структури тарифів та за дотриманням монополістами правил.

«Ми можемо це розробити, ми інституційно до цього готові, тому що у нас у кожній області є територіальний підрозділ, і для нас це не складатиме жодної проблеми», - додала представниця комісії.


Немає коментарів: