понеділок, 9 листопада 2020 р.

Проблема кібербезпеки у сфері енергетики є ключовою - Міненерго



Безпека критичної інфраструктури в енергетиці – одна з найбільших проблем галузі, вважає заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков. Про це він заявив під час вебінару для журналістів загальноукраїнських і місцевих медіа, організованого Національною спілкою журналістів України за підтримки USAID Проєкт енергетичної безпеки України у четвер, 5 листопада.

«Для міністерства енергетики дуже важливо сьогодні, щоб наука, інновації, стартапи з’явилися в сфері енергетики. Щоб забезпечити безпеку нашої критичної інфраструктури в енергетиці, адже від цього залежить дуже багато. Якщо відбудеться кібератака і ми не зможемо захистити себе, це матиме наслідки у вигляді великих втрат економіки і навіть людських життів. Питання кібербезпеки дуже важливе. Тим паче що у нашій країні є висококласні IT-фахівці, які би допомогли нам знайти рішення», - наголосив заступник міністра.

Ще одним важливим завданням у Міненерго вважають забезпечення розумного балансування енергетичної системи. «Нам потрібні розумні мережі, розумні лічильники, щоб був зв’язок між споживачем і постачальником електричної енергії. Щоб постачальник знав, скільки споживатиметься електроенергії. Або якщо в нього є станція, то скільки він віддаватиме в мережу. Якби українські інноваційні кола розробили дешевші варіанти розумних мереж, ми були би дуже зацікавлені, щоб протестувати їх і відправити в ринок», - сказав Ярослав Демченков.

Вебінар було проведено в рамках освітньої ініціативи «Прозорість та технічна грамотність в енергетичній журналістиці», яку Національна спілка журналістів України виконує в рамках грантової діяльності USAID Проєкту енергетичної безпеки. Метою ініціативи є забезпечення прозорості та технічної грамотності у висвітленні в медіа тем, пов’язаних з енергетичними реформами, та сприяння посиленню енергетичної безпеки України шляхом ефективної комунікації.


Немає коментарів: