понеділок, 7 вересня 2020 р.

Понад 7000 медичних працівників у світі померли від COVID-19



Щонайменше 7000 медиків в усьому світі померли через зараження COVID-19, про це свідчить новий аналіз Amnesty International. Найбільше втрат зафіксовано в Мексиці – 1320 медичних працівників і працівниць, що є найвищим відомим показником серед усіх країн.

Amnesty International також зафіксувала велику кількість смертей медперсоналу у США (1077) і Бразилії (634), де рівень інфікування і смертності був високим протягом усієї пандемії, а також різке зростання числа інфікованих за останні місяці в Південній Африці (240) і Індії (573).

«Смерть понад семи тисяч людей під час того, як вони намагалися врятувати інших, – це криза неймовірних масштабів. Кожна людина, що працює у сфері охорони здоров’я, має право на безпеку на робочому місці, і це неприпустимо, що так багато з них заплатили найвищу ціну», – прокоментував Стів Кокберн, голова відділу економічної та соціальної справедливості Amnesty International.



«Через багато місяців після початку пандемії працівники й працівниці сфери охорони здоров’я все ще вмирають із жахливими темпами в таких країнах як Мексика, Бразилія і США, в той час, як швидке поширення хвороби в Південній Африці та Індії свідчить про необхідність вжиття заходів усіма державами».



«Необхідна співпраця на світовому рівні для забезпечення всіх медичних працівників і працівниць адекватним захисним обладнанням, щоб вони могли продовжувати свою критично важливу справу, не ризикуючи власними життями».



Страйк у Південній Африці


Нове дослідження Amnesty International з’явилося на тлі широкомасштабних страйків у Південній Африці. Національна профспілка працівників і працівниць освіти, охорони здоров’я та суміжних галузей (Nehawu) планує загальнонаціональний страйк 10 вересня, якщо вимоги не будуть виконані.

Уряд досі не задовольнив вимоги працівників, зокрема не забезпечив належною кількістю засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), активно не залучив працівників і працівниць до комітетів з охорони праці та техніки безпеки на робочих місцях, не надав психосоціальну підтримку, транспорт і оплату праці за роботу в небезпечних умовах для тих, хто на передовій боротьби з пандемією.

Станом на початок серпня було відомо, що щонайменше 240 медичних працівників і працівниць померли в Південній Африці після зараження COVID-19. З липня в Південній Африці спостерігається різке зростання кількості смертей, пов’язаних з COVID-19, і наразі у країні в цілому зареєстровано понад півмільйона підтверджених смертей.



Сплеск в Індії



За останні кілька місяців в Індії спостерігалося різке пришвидшення поширення COVID-19: по всій країні було підтверджено понад 3 690 000 випадків і понад 65 000 смертей. За даними Міністерства охорони здоров’я, понад 87 000 медпрацівників і працівниць були інфіковані, 573 – померли. Більш ніж половина випадків смертей медпрацівників і працівниць (292) сталися в штаті Махараштра.

Медперсонал в Індії висловлює стурбованість щодо своєї безпеки. У серпні сотні тисяч медичних працівників і працівниць, які є членами профспілок, оголосили страйк, вимагаючи адекватного захисту, кращої оплати праці та справедливих і сприятливих умов праці.



1320 смертей у Мексиці



Кількість випадків зараження COVID-19 нещодавно перевищила сім мільйонів у Латинській Америці, а Amnesty International зафіксувала особливо високу кількість смертей медпрацівників і працівниць у Мексиці (1320), Бразилії (634) та Перу (183).



У Мексиці офіційне число смертей серед медперсоналу склало 1320 випадків. Станом на 25 серпня Міністерство охорони здоров’я Мексики підтвердило 97 632 випадки зараження COVID-19 серед працівників і працівниць системи охорони здоров’я.



Були повідомлення, що прибиральники й прибиральниці лікарень в Мексиці особливо вразливі до інфекції. Багато з них працюють на аутсорсі, а це означає, що в них менше захисту. У травні Amnesty International задокументувала випадок із 70-річним Доном Алехандро, який працює прибиральником у державних лікарнях Мехіко. Дон Алехандро розповів Amnesty International, що він просив про перепризначення на прибирання в адміністративних районах через належність до групи особливого ризику щодо COVID-19, і що його роботодавець задовольнив це прохання, але знизив дохід чоловіка приблизно на 16%.



Відсутність ЗІЗ і чітких протоколів у Бразилії



У Бразилії щонайменше 634 медпрацівників і працівниць померли від COVID-19. За даними Асоціації медперсоналу (ABRASCO), люди скаржаться на недостатню кількість засобів індивідуального захисту, відсутність чітких протоколів лікування інфекцій, відсутність психологічної підтримки, мінімальний соціальний захист сімей та ненадійні контракти для тих, кого працевлаштовують у зв’язку з надзвичайною ситуацією.



«Ми закликаємо всі уряди вжити термінові заходи для захисту життя медпрацівників і працівниць. Окрім збільшення постачання захисного обладнання, ідеться про покращення умов праці й повагу до їх права організовуватися для захисту своїх прав», – сказав Стів Кокберн.



«Протягом пандемії уряди називали працівників і працівниць сфери охорони здоров’я героями й героїнями, але це звучить непереконливо, коли так багато з них помирають через відсутність елементарного захисту».



Методологія

Amnesty International регулярно аналізує і зіставляє дані, пов’язані зі смертністю серед медперсоналу з різних джерел. Серед них: меморіальні сторінки; заяви державних діячів і діячок; списки, складені національними медичними асоціаціями, а також списки й некрологи, опубліковані в засобах масової інформації по всьому світу. Усі джерела та пояснювальна інформація доступні на інтерактивній мапі за лінком.


Катерина Мітєва 















































































Щоб відписатися від цієї розсилки, перейдіть за посиланням









ВідповістиПереслати



































Немає коментарів: