понеділок, 24 серпня 2020 р.

Що за "звір" проактивність?


Сьогодні майже не кожна глибока стаття, чи ток-шоу по людськім перспективам згадують  це слово.  Коли "проактивність" стали використовувати HR фахівці практично в кожній вакансії я вирішив ближче познайомитись з його сенсом. Ну й з вами ділюсь!

Здатність самостійно брати на себе відповідальність за своє життя, не чекати слушного часу, не бути заручниками чужої думки, швидко реагувати на зміни. Це набір якостей, якими володіє проактивна людина за  тлумачними та психологічними словниками.

Знайомо?

А серед ваших друзів, колег є такі люди?

А хто взагалі в нашому суспільстві активно себе поводить? Здається, ті кому не байдуже, люди які вміють обирати ту чи іншу реакцію на конкретні події. Згадайте що ви, та люди яких ви знаєте (навіть по соцмережах) робили навесні 2014? Робили, записуватись добровольцем, волонтерили, говорили! Мова - індикатор проактивності згідно з модною психологічною теорією В.Франкла. Багато з нас не обирав свій засіб дії, його підказувала наша діяльність й серце. Головне - досягти цілі. Тоді це було (залишається) збереження територіальної цілісності й незалежності України.

Проактивним людям властиво фокусувати зусилля на колі впливу, а не на колі турбот. Тому ті, хто минулого року голосував на користь Зе, робив "реактивну" роботу - виказував незгідність. Але тепер, цього замало. Приклади вдалої кооперативної роботи громадян на суспільство під час виборів, наприклад мерів, та місцевих депутатів, та створення проєктів бюджету участі останні роки свідчать що проактивних стає більше. І якщо молоді люди стали трохи "гальмувати" в цьому процесі, то число дорослих, які долучаються до активізму зростає. Це мені особисто стало зрозуміло як долучився до проєкту «Захист прав пенсіонерів та моніторинг бюджетних витрат по COVID-19 громадськими префектами у південних областях України». 

Відомий мотиваційний спікер та письменник Стівен Кові назвав проактивність:"однією з необхідних навичок успішних людей".

Спробуйте!

Людина сама автор впливів, а коли ще усвідомлює свої глибинні цінності та цілі, починає діяти відповідно до своїх життєвих принципів отримують неймовірні результати. Був колись, ще до Голодомору такий період в житті українців, який маркували влучним словом "ентузіазм". Разом й індивідуально робили великі справи, та не дуже за те вимагали зиску. Але соціалістичні часи безжально  створили з більшості "радянський народ", який не був вже таким безкорисливим.

Часи змінюються, зараз в моді відкликатись на нові яскраві ідеї. Не чекати "милість", а виробляти самому сценарій та своє життя. В бізнесі, публічному управлінні, в науці такі люди - скарб. Саме тому спеціалісти з пошуку та виховання кадрів намагаються відшукувати саме проактивних.

Не нав'язую рецептів - закликаю, спробуйте зробіть щось для того міста де живете зараз. Одну, не важку, корисну справу. Тільки від початку (задум) - до кінця!

І все в нас вийде, українці!

В.Головченко.



Немає коментарів: