неділю, 30 серпня 2020 р.

Препарування легенди про засновника секти



Легенди - це такий давній жанр оповідання історій. З деяких, з часом створюються секти - групи не згодних з трактуванням більш давніх (сформованих) релігій. Про одну з юдейських єресей - франкізм розповіла в своєму романі польська письменниця Ольга Токарчук. "Книги Якова" - роман був відмічено літературною премією Нобеля (2018). 

У світі не буває нічого випадкового. В той самий час, коли створюються легенди здається, що саме обрані послідовники можуть виступати носіями істини, пропагандистами якщо хочете.

Письменниця з Польщі, яка має українське коріння радше виступила не популяризатором секти Франка, а дослідницею. Вона на тисячі сторінках розповіла історію створення, розквіту, боротьби та наслідків діяльності такого собі Якова з Королівки (Тернопільська область) який проголосив себе Месією.  Точніше, він розвиваючи саббатіанство (юдейську єресь) вперше вголос заперечив істину Талмуда. Виступив проти влади рабинів, прийняв іслам, потім вступив в диспут з католиками у Кам'янці-Подільському (1757), охрестився у Львові (1759) а потім у Варшаві де похресником став король Август ІІІ. Я не буду далі "переповідати", лише додам що роман дуже майстерно з любов'ю переклав український перекладач Остап Сливинський. 

Кому раджу читати?

Якщо ви шукаєте відповіді на питання: як ідеї захоплюють людей?

Автор літературними засобами занурює нас в саму природу створення кумира. Все це уважно до деталей вивчає поведінку різних учасників процесу. Від рядових послідовників, до опонентів та  професійних "технологів", тоді релігійних діячів. Серед історії життя шляхтичів, ксьондзів, купців та монархів подається жива картина створення секти - руху не згодних. Давно не зустрічав таке саме літературне осмислення протестної легенди. Читається майже на одному диханні. І це не дивлячись на 947 сторінок. Хочу також з вдячністю згадати видавця українською -"Темпору", яка зібрала гарних фахівців не тільки з книжкового дизайну, але й наукового редагування. Книга слугує таким собі посібником, факти перевірені, імена мають достатній довідковий апарат. Студентам політологам, історикам та філологам радив би обов'язково прочитати. Ну а тим, хто бере фах "піарника" мабуть,  вивчити деякі сторінки. Франк майстерно вмів створювати віртуальну реальність у 18-у сторіччі, задовго до виникнення комп'ютерів. Та дуже сильно відбудовував відносини в середині секти, перш за все через сексуальні практики. Політики довго використовували саме маніпуляції для досягнення своїх цілей.

Мистецтво зваблювати народи вибудовувалось не одне тисячоліття. Тільки одні релігії досі існують, а сотні інших втрачені серед "пісків" історії. Щоб з прикладом познайомилось більше людей ця легенда вимагає дотепного кіно осмислення. Українська природа Поділля, де відбувається добра половина роману буде яскравим фоном. До речі, коли дочитав книгу трохи більше зрозумів що сталось з виборцями України, минулого року, коли вони повірили в казочку про "слуг". 

В.Головченко.



Немає коментарів: