вівторок, 16 червня 2020 р.

Нові шанси отримати підтримку громадської активності


Запрошення до підготовки й розміщення мікро-проєктів на електронному краутфандинговому майданчику «СІПстартер» в рамках програми «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності».

Релігійна Місія Римсько-Католицької Церкви в Україні “Карітас-Спес”за підтримки Уряду Німеччини та Фонду німецьких католиків «Реновабіс»
Основним викликом для сучасної України є бідність та незадовільна якість життя громадян. Бідні громадяни та родини формують бідні громади. Бідність підживлюється перманентними соціально-економічними кризами. Найбільшою з яких є пандемія Ковід-19 та війна на Сході України, що забрала понад 13 000 людських життів і торкнулася понад 4 400 000 громадян.

Оскільки пандемія та війна тривають, суспільна напруга зростає та провокує безліч конфліктів локального та міжрегіонального рівня.

Подолати бідність та суспільні конфлікти, що нею живляться, можливо лише шляхом самоорганізації, де кожен із суспільних секторів має відіграти свою роль. Адже бідність громадян і громад – є неспроможність організуватись і розв'язувати свої проблеми.
Після Революції гідності, громадянське суспільство в Україні стало центральною соціальною силою, яка намагається ефективно розв'язувати численні проблеми та конфлікти, зростає громадянська участь в тому числі віруючих. Щира Молитва віруючих допомогла вистояти громадянам на Майданах, допомагає зупинити військову агресію та хвороби, знаходити сили для розбудови суспільних інститутів громади.
Релігійні організації (Церква), поряд з громадськими та благодійними організаціями, місцевою владою та бізнесом долучаються до формування та розвитку місцевих громад. Римсько-Католицька Церква в Україні (РКЦ) прагне стійко закріпити соціальні дії священиків і мирян, відповідно розвивати діаконічну діяльність, (соціальні служіння громаді) на парафіяльному рівні. Що зазначено Папою Бенедиктом XVI в його енцикліці "Deus Caritas Est" (2005)
«Карітас-Спес» прагне посилити існуючий потенціал місцевої самоорганізації та громадянської активності шляхом підготовки місцевих волонтерів і церковних активістів у різних регіонах України. Зміцнити індивідуальні та соціальні структури довіри, та зменшити соціальну напруженість та конфліктні потенціали шляхом співпраці між учасниками державного, бізнес та громадського секторів на основі принципів особистої відповідальності, людської гідності та солідарності.

Релігійна Місія Римсько-Католицької Церкви в Україні “Карітас-Спес”, заохочує досягнути наступну мету: посилити волонтерську соціальну активність у громадах, залучити ресурси місцевих громад до самоорганізації шляхом розвитку діалогу між активними громадськими групами, парафіяльними осередками, представниками місцевої влади, підприємцями задля розвитку у громадах якісних соціальних сервісів.
Проекти розміщені на краутфандинговому майданчику «СІПстартер» будуть додатково підтримані мікрогрантами, що надаватимуться протягом 2020-2021 років місцевим благодійним, релігійним, громадським організаціям, ініціативним групам громадян сіл, селищ, міст, у яких діють релігійні громади Римської Католицької Церкви в Україні (РКЦ).

Термін проведення заходів в рамках підтриманих проектів: липень 2020 – грудень 2021 рр.

Тривалість стандартного мікропроекту: 3 - 12 місяців.

Розмір стандартного мікрогранту становить: до 20 000 гривень. В окремих випадках може бути надана більша допомога.

Перевага у наданні підтримки надаватиметься тим організаціям й ініціативним групам, які направляли та направлятимуть своїх представників на навчання з соціального менеджменту та Літню школу соціальних інновацій та соціального підприємництва, що організовуються в рамках проєкту «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності». Оголошення про набір на навчання та літню школу публікуються на ФБ-сторінці Карітас-Спес Україна й інформаційних ресурсах ГУРТ і Громадський простір.


Пріоритетом для підтримки проектів є наступні напрямки:


Запровадження та\або підвищення якості соціальних служінь у громадах, залучаючи представників різних секторів громади (громадські активісти, влада, підприємці, священнослужителі, ЗМІ);


проведення інформаційно-фандрейзингових кампаній щодо мобілізації ресурсів громади для вирішення соціальних проблем та забезпечення потреб вразливих груп громадян;


облаштування місць змістовного проведення дозвілля, та проведення масових заходів, які відповідають християнським цінностям;


залучення релігійних громад до осередків громадської активності, які надаватимуть соціокультурні та\чи просвітницькі послуги пенсіонерам, молоді, працівникам, в т.ч., проведення серії гастрольних концертів аматорських колективів у сусідній громаді;


формування та розвиток здорового способу життя місцевого населення;


розвиток ремесел та занять за інтересами (риболовля, лозо/соломоплетіння, деревообробки, гончарства, урочисті обіди тощо);


проведення курсів фінансової грамотності та можливостей для додаткового заробітку;


забезпечення роботи пунктів контрактації сільськогосподарської сировини (заготівля фруктів, овочів, ягід, грибів на замовлення переробника);


покращення побутово-комунального обслуговування мешканців сільських регіонів;


профілактика хвороб бідності, таких як туберкульоз, алкоголізм, венеричні захворювання інші;


створення моделей споживчої кооперації неповних, багатодітних і малозабезпечених родин;


створення та розвиток роботи рад соціального партнерства за участі представників місцевої громади, влади, підприємців, священнослужителів, журналістів тощо задля обговорення та реалізації малих планів дій, які покращують життя людей у потребі та вирішують найгостріші соціальні проблеми громад;


впровадження інноваційних методів в освітній сфері, зокрема створення та розвиток шкільних садів, пасік, виробничих комплексів, які в часі навчання надають учням можливість здобути фах за участі залучених фермерів і підприємців;


проведення благодійних заходів, кампаній, доброчинних подій (концертів, спортивних змагань, бенкетів, що супроводжуються збором пожертв, включаючи такі форми як благодійні аукціони, лотереї, ярмарки тощо);


інші проекти, що передбачають запровадження та покращення соціальних сервісів й інноваційних форм соціальної роботи у громадах за участі волонтерських парафіяльних осередків РКЦ.

Організація чи ініціативна група, що звертається із запитом до проекту «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності» Карітас-Спес повинна забезпечити не менше 30% бюджету проекту власним фінансовим внеском, або внеском своїх партнерів.

Дофінансування може бути залучене завдяки співпраці з крутфандинговою платформою «СІПстартер».

В окремих випадках проект «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності» надаватиме допомогу не лише коштами, а також шляхом покриття окремих витрат товарами чи послугами, наданими партнерами Карітас-Спес в Україні на безоплатній основі.

Не передбачена підтримка проектів, направлених на отримання прибутків, діяльність політичних інститутів.


! Потрібно зареєструватися на sip-starter.com !

Пакет документів має містити:
- заповнену проектну заявку відповідної форми та бюджет проекту;
- копію свідоцтва про реєстрацію та копію свідоцтва платника податку (для громадської організації чи благодійного фонду) або протоколу засідання ініціативної групи (де буде визначено відповідальну особу за реалізацію проекту (керівника проекту).
- стислий опис власного досвіду організації, або ініціативної групи та рекомендацію священика чи представників монаших згромаджень РКЦ.

Розгляд пропозицій здійснюється незалежною комісією експертів.

Пропозиції (проекти), отримані проектом «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності» “Карітас-Спес” в Україні не рецензуються і не повертаються незалежно від результатів розгляду. При отриманні пропозицій на фінансування проект «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності» Карітас Спес підтверджує його отримання присвоєнням спеціального номера проекту, який повідомляється керівнику проекту.

Про позитивний розгляд пропозиції проект «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності» РМ Карітас-Спес в Україні повідомляє письмово, та призначає дату підписання договору після попереднього інструктажу стосовно звітності за виконання проекту за підтриманою пропозицією.

За консультаціями можна звертатися до Руслана Краплича:
за телефонами: +38 050 339 25 18, +38 098 502 39 66;

Контакти «СІПстартер»:

+38 (050) 205-85-75, info@sip-starter.com; технічна підтримка: sipstarterplatform@gmail.com


• Проектні пропозиції з додатками слід подати у 2 примірниках (1 оригінал та 1 копія). Або електронна версія заповненої аплікаційної форми (у форматі .doc) та додатків (у форматі .doc або .pdf).
• Під датою подання проектної пропозиції слід розуміти дату її відправлення на електронну чи поштову адресу проекту «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності» Релігійної Місії Римсько-Католицької Церкви в Україні “Карітас- Спес” (за поштовим штемпелем), а також дату її відправлення на електронну скриньку.


Проекти слід подавати на електрону адресу: communityservices@caritas-spes.org або поштову адресу: м. Київ , вул. Костельна, 7 оф.№6.


Немає коментарів: