четвер, 14 листопада 2019 р.

Смарт-спеціалізація Одещини буксує



В Європейському Союзі з’явилась інноваційна система розумних рішень для формування регіональної спроможності. Назвали її – Смарт спеціалізація, як інструмент розвитку соціально-економічного потенціалу. Смарт спеціалізація зазвичай об’єднує промислову, освітню та інноваційну галузі для визначення пріоритетних напрямів розвитку регіону.
В Україні якось років 7 тому було  рішення уряду обрати 3 пілотні області для відпрацювання смарт спеціалізації. Погляд впав на Харківську, Запорізьку та Одеську області. Потім багато чого відбулось в тому числі Україна підписала Угоду об асоціацію з ЄС. Взимку на нараді в
Києві 10 обласних адміністрацій виявили бажання розробляти саме за смарт спеціалізацією плани розвитку своїх територій. Відбулись засідання робочих груп. На дворі осінь, знову зібралась робоча група в Одесі.

Завітали с консультаціями як налагодити за допомогою старт спеціалізації кращі рішення для розвитку регіону – Ростислав Томенчук й Надія Афанасьєва з Українського інституту міжнародної політики (Київ). З минулої зустрічі був аж 1 представник Академії харчових технологій. Співробітники Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації кажуть що намагались запрошувати представників бізнесу, "обдзвонювали". Але окрім  викладачів вишів й декількох журналістів небагато зібралось прихильників інновації. Хоча, якщо довіритись аналізу за статистичними даними то на Одещині, найперші стейкхолдери цієї моделі: переробники агропродукції. А за якісним аналізом - море-логістичні бізнеси. Далі треба сконцентрувати зусилля  й розробити операційні завдання. Для того, щоб конкурентні переваги регіону втілити в сучасні пріоритети, як це зробили в Моравсько-Сілезькому краю Чеської Республіки, чи Кюменлааксо, Фінляндії. На кону: розвиток спроможності регіону внаслідок розвитку синергії бізнесу, науки, людського потенціалу. Але є одна перешкода!
Комунікацію(!) ніяк не можуть налагодити між всіма потенційними й актуальними вигодонабувачами від тієї смарт спеціалізації.  Замість виконувати запропоновані офіційною платформою Єврокомісії для підтримки смарт спеціалізації рецепти, місцеві "підтягнули" ще один освітній "якір" Одеській Морський університет, представниця якого агітувала на крайній робочій групі за круїзний туризм, який зник з початку анексії Криму. Ну що робити з цими українцями, які хочуть всюди ще ... "бурячки посадити"?
Може в регіонах, де менше яскравих представників науки та бізнесу щось вийде? В Одесі поки не відчувається бажання саме налагоджувати співпрацю в 1-2 конкретних ринкових нішах, які можуть стати точками зростання регіональної економіки. Таке враження що мова не про гроші!
С.Лиманов.



Немає коментарів: