середу, 27 листопада 2019 р.

Єврейський пароплав таки був!

Так "Руслан" виглядав 100 років тому
Це був міф, майже легенда, що з Одеси до берегів землі обітованій в розпал громадянської війни відчалив пароплав. Сьогодні, майже день в день зі 100 річчем цієї реальної події в "Еврейский музей Одессы" відкрилась виставка копій документів та газетних свідчень про рейс "Руслана".

Представляли виставку куратори Володимир Чаплін и Гера Грудєв.

Фрахтувати судно для вирушення в Палестину біженців та представників єврейської громади, які мали землю там, почали ще за пів року. Думки з цього приводу були різні. Дехто не вірив в реалістичність цієї мандрівки. Після чергової зміни влади в Одесі в серпні 1919 року, дії прискорились. Пароплав не тільки зафрахтували та завантажили збіжжям на продаж, а також взяли на борт 644 особи. Денікінська контррозвідка може й пильнувала, але пасажири в свою чергу, в каюту та на міста взяли книги, картини, фотографії родинні, ну і звісно - коштовності. Професор Іосиф Клаузнер, перший єврей - професор місцевого Університету вивіз свою бібліотеку, яка заклала фундамент для 3 бібліотек в Ізраїлі.

Яків Перемен з безцінною художньою колекцією поплив до Яффо. Багато людей, які потім склали "кістяк" молодої держави Ізраїль були в цьому рейсі. Дехто, майже випадково. Про карколомні факти цієї історії дослідники збирали факти в Одеській національній науковій бібліотеці та музеях Ізраїля.  З 1 грудня буде кураторська екскурсія від Гери Грудєва по виставці до 100-річчя знаменного рейсу, де можна дізнатись багато цікавого.
А потім, зробити висновки: що це було? «Мейфлауер» сіонізму, «Перша ластівка третьої алії», «Той самий корабель» - як тільки не називали єврейські публіцисти рейс, яким в кінці листопада 1919 року з Одеси до Яффо вирушили 644 пасажири, велика частина з яких згодом  зайняли почесні місця в сіоністському пантеоні. Історики і філософи, політики і громадські діячі, художники і поети, випадкові біженці - кого тільки не було на «Руслані».
І що втратила Одеса, Україна, бо серед членів вимушеного десанту були мешканці з десятка міст та містечок?
Може ця своєчасна виставка допоможе сформувати "ощадливість" до людей, мешканців сучасної України, щоб надати їм тут можливості для реалізації.
В.Головченко.


Немає коментарів: