четвер, 28 листопада 2019 р.

Миколаївські журналісти взяли участь у міжнародній пресконференції з питань прикордонної допомоги Україні від ЄС

27 листопада 2019 року в Кишиневі відбулося 33-є засідання Консультативної ради Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM).

Представники Консультативної ради наголошували, що найважливішими результати роботи є активна співпраця EUBAM і партнерських служб, досягнення в боротьбі з контрабандою сигарет, робота з підвищення довіри між Кишиневом і Тирасполем, відкриття Спільного контактного пункту «Паланка», що офіційно відбулося 6 вересня 2019 року. 


Нині пункт «Паланка» забезпечує швидкий обмін інформацією між контролюючими органами Республіки Молдова та України про осіб і транспортні засоби, що перетинають кордон, термінові сповіщення, особливості місцевого транспортного руху, обставини, які можуть вплинути на ситуацію на кордоні, а також будь-яку іншу інформацію для оцінки ситуації.

Також представники Консультативної ради закликали українські й молдовські відомства скористатися перевагами спільного контролю та впровадити цей механізм у нових локаціях на спільному кордоні.


Керівник програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Штефан Шльойнінг наголосив, що EUBAM відіграє важливу роль у підтримці Європейським Союзом впровадження концепції інтегрованого управління кордонами в Республіці Молдова та Україні.

Штефан Шльойнінг зазначив:

У межах проєкту, який фінансує ЄС, відкрили сучасний Спільний пункт пропуску «Паланка-Маяки-Удобне», що значно скоротило час перетину кордону громадянами і товарами. Завдяки коштам ЄС завершується реконструкція ще двох пунктів пропуску. Ці сучасні об'єкти створять можливості для безперешкодного й безпечного руху через кордон. Утім, для здійснення спільного контролю на українсько-молдовському кордоні державним органам обох країн слід завершити демаркацію кордону та впровадити узгоджену Дорожню карту спільного контролю.

В.о. директора Департаменту Європейського Союзу і НАТО Міністерства закордонних справ України Сергій Саєнко заявив про прагнення рухатися до спільного митного та прикордонного контролю в пунктах пропуску між Україною та Молдовою. Також Сергій Саєнко підкреслив, що Україна прагне посилювати взаємодію між митними адміністраціями двох сусідніх країн у боротьбі з контрабандою зброї, боєприпасів, наркотиків та порушенням митних правил під час переміщення товарів, у тому числі тютюнових виробів, шляхом обміну оперативною інформацією та проведення спеціальних спільних операцій за підтримки, зокрема, EUBAM та OLAF.

Глава EUBAM Славомір Піхор сказав:


Від імені EUBAM та від себе особисто я хочу подякувати нашим партнерам у Республіці Молдова та Україні за спільну відповідальність та відданість, а також за ентузіазм та конструктивність нашої взаємодії. Значні спільні досягнення, про які ми сьогодні говоримо, дозволяють із оптимізмом дивитися у наступний період мандату Місії.

Посол Європейського Союзу в Республіці Молдова Петер Міхалко зазначив, що протягом останніх років EUBAM відіграє важливу роль, надаючи підтримку компетентним органам Республіки Молдова й України в подальшому впровадженні концепції інтегрованого управління кордонами та технічну допомогу в процесі придністровського врегулювання, а також сприяючи боротьбі з контрабандою, зокрема, тютюну. Окрім того, Петер Міхалко наголосив, що створення Спільного контактного пункту «Паланка» в Спільному пункті пропуску «Паланка-Маяки-Удобне» є важливим досягненням, яке в найближчому майбутньому слугуватиме прикладом для досягнення відчутних результатів подальшої реалізації концепції спільного прикордонного контролю.

Державний секретар Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Республіки Молдова Тетяна Молчан висловила вдячність за практичний внесок EUBAM у розбудову спільної робочої програми та надала високу оцінку зусиллям Місії, спрямованим на реалізацію важливих кроків задля отримання результатів у кожному з трьох компонентів діяльності Місії. Тетяна Молчан зазначила:


Ми також хотіли б особливо відзначити відкриття Спільного контактного пункту «Паланка», який спроєктували, зокрема, для реалізації повноцінного спільного контролю. Ми закликаємо EUBAM до подальшої роботи, орієнтованої на конкретні результати задля досягнення реального прогресу, що сприятиме стабільності та безпеці в регіоні.



Довідка: Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) почала свою роботу в 2005 році. Цілі Місії: сприяти мирному врегулюванню придністровського конфлікту за допомогою заходів зі зміцнення довіри і зближення законодавства і процедур у сфері митниці, торгівлі, транспорту та організації транскордонної діяльності; забезпечити повне впровадження практик Інтегрованого управління кордоном (ІУК) на молдавсько-українському кордоні; допомагати урядам Молдови й України більш ефективно боротися с транскордонною злочинністю.

Т.Ларина.


Немає коментарів: