вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Який запит на журналістику?

Знову новий вітер віє в Україні. Роздержавлену пресу звуть до конструктиву. Саме з таким лейтмотивом в столиці відбулася конференція для редакторів регіональних медіа. Саме поняття "конструктивна журналістика" спікери трактували по-різному. Один казав що є запит на "пояснювальну" журналістику. Інший дорікнув: " в областях немає зірок-журналістів, тому й текстів гарних мало. Дехто пропанував "взяти одну тему, наприклад дороги" та тільки про це говорити.

Місцеві видавці не всі поспішали на цей захід, деякі делегували своїх репортерів, редакторів. А самі на тусовку незалежних телевізійників, які як раз почали "форсувати" роздержавлення комунальних медіа.
Деякі консультанти взагалі спробували "підірвати" мізки регіональним журналістам, мол треба з владою "співпрацювати"!
А хто каже, що не треба?
Слушне запитання, яке повисло ще на початку: Медіа - ще потрібний сервіс для громад?
Може воно б допомогло "пустити" дискусію в конструктивне річище, але... Заговорили про рекламу, та ринок. А в цих питаннях більше журби, ніж зради. Звісно не обійшлось без "слів ганьби" на адресу 2-х батьків децентралізації Ю.Ганущака та А.Ткачука, яких запросили на одну з панелей. Не всі журналісти в захваті від стану адміністративно-територіального устрою, який вже 5-й рік вибудовується. Але їх ніхто не збирався слухати... Про це звісно виголошував ще перший спікер Калниш з Радіо НВ: Київ не зацікавлені в новинах з міст! Ну хто його слухає?!
Склалось враження, що ті хто проектував захід #USAID_Взаємодія самі не дуже впевнені в можливості налагодження конструктивного висвітлення дійсності. Но є грант. Але ж завтра, мода на "хайп" піде, треба буде вибудовувати комунікації. А по регіонах - руїна в медіа-ландшафті. Старі, пострадянські змі - терміновано, а нові - ринкові не зросли. Є феодальні "піарні" майданчики, але там взагалі журналістськими стандартами не переймаються. Функції вільної преси ніби виконують блогери по соцмережах.
Так що треба звичайні медіа розбудовувати зі справжньою журналістикою, як під час денацифікації в Німеччині після 2-ю світової.
В.Головченко.


Немає коментарів: