четвер, 5 вересня 2019 р.

Відкриття виставки «Константин Сомов. Без цензури»


Запрошуємо вас на відкриття нашої довгоочікуваної виставки «Константин Сомов. Без цензури», що відбудеться у п'ятницю, 6 вересня, о 18:00 в Одеському художньому музеї.

«Найвитонченіша та краща людина в світі», — так називали петербурзького художника Сомова його сучасники. Він народився у 1869 році і пережив справжній злам епох у мистецтві та історії своєї країни, став класиком живопису, який відомий своїми портретами, пейзажами та ілюстраціями. Одеський художній музей зберігає третю за величиною колекцію робіт Константина Сомова, і 6 вересня ми вперше покажемо її повністю.

Ми відкриємо вам різного Сомова: тонкого естета і «європейця», відкритого гомосексуала і автора еротичних ілюстрацій, видатного пейзажиста та скрупульозного хронікера своєї епохи.

У прийдешньої виставки два герої, і обидва вони тісно пов’язані з Одесою. Перший — це, звісно, Константин Сомов, а другий — Михайло Брайкевич, одеський міський голова наприкінці 1910-хх років, інженер, економіст, колекціонер, меценат, громадський і державний діяч.

Брайкевич товаришував із Сомовим — багато в чому завдяки саме цьому йому вдалося зібрати одну з найбільших колекцій робіт майстра, яка зараз зберігається в Одеському художньому музею.

Цього року Константину Сомову виповниться 150 років, а останній виставці колекції Брайкевича в Одесі — 100 років. У вересні ми вперше покажемо всі роботи митця, які зберігаються в наших фондах. У числі найцікавіших експонатів — рідкісні еротичні малюнки для «Книги маркізи», збірки фривольних французьких текстів XVIII століття. Виставку доповнять роботи Сомова, що зберігаються в Києві, Харкові, Дніпрі та інших містах.


📍 Де: Одеський художній музей (вул. Софіївська, 5а)

📆 Коли: 6 вересня, у п'ятницю (виставка триватиме з 6 вересня до 27 жовтня 2019 року)

💸 Вхід вільний.



До зустрічі в музеї!


Немає коментарів: