неділю, 7 квітня 2019 р.

Інвестиції в первинну медичну допомогу – окупаються

У Всесвітній День Здоров’я 2019, ВООЗ закликає лідерів зробити найважливіший крок до всеохоплюючого доступу до послуг охорони здоров’я – інвестувати в первинну медичну допомогу.

Від 70 до 80% потреб людей у медичних послугах протягом усього їхнього життя можуть бути забезпечені завдяки сильній первинній медичній допомозі: від просування здорового способу життя – до профілактики захворювань шляхом вакцинації, лікування, ведення хронічних хвороб, реабілітації, паліативної допомоги та забезпечення медикаментами.

«Здоров’я – це право людини. Ми можемо зробити набагато більше для покращення доступу до медичних послуг для найбільш уразливих груп населення. Забезпечення того, щоб кожен міг отримати необхідні йому медичні послуги, не зазнаючи фінансового тягаря, є однією з Цілей Сталого Розвитку, які країни взяли на себе зобов’язання досягти до 2030 року», – зазначила д-р Piroska Östlin, в. о. Регіонального Директора ВООЗ у Європейському регіоні.

Протягом останніх кількох років Уряд України досяг значного прогресу у напрямку забезпечення орієнтованої на потреби людей моделі надання медичних послуг. У співпраці з громадянським суспільством та міжнародними партнерами, національні політики з імунізації, управління інфекційними та неінфекційними захворюваннями були вдосконалені та оновлені відповідно до міжнародних рекомендацій та стандартів. До того ж, закупівля ліків через міжнародні організації забезпечила своєчасне та економічно ефективне постачання життєво важливих препаратів для людей по всій країні.

«Здоров’я та всеохоплюючий доступ до послуг охорони здоров’я є наріжним каменем залучення та підтримки ООН в Україні, – зазначила Оснат Лубрані, Координатор системи ООН та Координатор з гуманітарних питань в Україні. –Оскільки ми разом працюємо над підтримкою Стратегії сталого розвитку України до 2030 року, право людини на здоров’я означає, що кожен має право на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я. Це право має бути захищене сильною та ефективною системою охорони здоров’я», – додала вона.

Здоров’я для всіх – посилення первинної медичної допомоги


В Україні трансформація системи охорони здоров’я почала розгортатися поступово з акцентом на первинну медичну допомогу та за постійної підтримки з боку національних та міжнародних партнерів, таких як ВООЗ, Світовий банк, USAID, ПРООН та ЮНІСЕФ. Майже 26 мільйонів українських громадян вже обрали свого сімейного лікаря, а Національна служба здоров’я сплатила понад 6 мільярдів гривень медичним закладам за цими контрактами.

Д-р Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні: «ВООЗ і партнери з розвитку вітають зусилля українського уряду у трансформації системи охорони здоров’я, включаючи фінансування охорони здоров’я. Ці зміни, включаючи перегляд регулювання фінансування охорони здоров’я, створення Національної служби здоров’я, посилення первинної медичної допомоги та доступ до доступних лікарських засобів, відбуваються у правильному напрямку для переходу до всеохоплюючого доступу до послуг охорони здоров’я».

Непомірні витрати підривають доступ до медичних послуг


Нові дані Європейського регіону ВООЗ показують, що оплата за медичні послуги, особливо за лікарські засоби, є недоступною для багатьох людей і може спричинити фінансові труднощі у всьому Європейському регіоні, включаючи країни з високим рівнем доходу. Аналіз даних з України показує, що в період до реформи у 2010-2015 роках до 14,5% домогосподарств після сплати за медичні послуги не могли дозволити собі найнеобхідніші речі, такі як продукти харчування, оренда або комунальні послуги.


Найбільш бідні сім’ї, люди з хронічними захворюваннями, люди похилого віку та особи, які живуть у районах, що постраждали від конфлікту на сході України, найчастіше зазнають фінансових труднощів через оплату медичних послуг із власної кишені і часто не в змозі отримати багато медичних послуг, яких вони потребують.

«Протягом майже чотирьох років ПРООН надає допомогу Міністерству охорони здоров’я України, забезпечуючи життєво необхідними ліками тих людей, які їх найбільше потребують. Процес медичних закупівель в Україні став більш відкритим, прозорим і ефективним, що, у свою чергу, рятує більше життів, – зазначила Блерта Чела, заступниця Директора ПРООН в Україні. – Ми з нетерпінням очікуємо продовження співпраці з Міністерством охорони здоров’я та іншими партнерами для зміцнення реформи сектору охорони здоров'я в Україні».

«Відсутність доступу або несвоєчасний доступ до закладів охорони здоров'я значно впливає на результат перебігу захворювань, особливо у дітей молодшого віку. Маючи на меті закрити критичні прогалини в охороні здоров'я матері і дитини, ЮНІСЕФ бере участь у розробці політики, спрямованої на покращення доступу дітей до якісних медичних послуг, а також продовжує підтримувати систему охорони здоров’я у період трансформації. Ці зусилля спрямовані на забезпечення безперебійного доступу до медичних послуг у районах, що постраждали від конфлікту, надання необхідних послуг для дітей та жінок, а також затвердження відповідних політик та стандартів, інтегрованих в реформу системи охорони здоров'я», – зазначила Лотта Сільвандер, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Згідно з аналізом гуманітарних тенденцій у контрольованих урядом районах Донецької та Луганської областей, виконаних Ініціативою REACH, головною перешкодою у доступі до медичної допомоги є вартість лікарських засобів.

Країни можуть запровадити політику щодо мінімізації платежів із власних кишень громадян, особливо для бідних людей та постійних користувачів медичних послуг. Первинна медична допомога відіграє важливу роль у забезпеченні доступу до медичних послуг для цих груп.

«ВООЗ і партнери продовжують тісно співпрацювати з Міністерством охорони здоров’я, Національною службою здоров’я, національним Центром громадського здоров’я, щоб забезпечити поширення охоплення первинною медичною допомогою в Україні разом із підвищенням доступності та якості медичних послуг», – підсумовує д-р Ярно Хабіхт.


Анна Борщевська.


Немає коментарів: