понеділок, 22 жовтня 2018 р.

Відкриті дані на регіональному рівні швидше дадуть ефект

Філософія «відкритих даних»  з'явилася в нашому житті не більше 10 років тому. Якщо дуже популярно, ці цифри - відображення процесів життя. Наприклад, в яких школах вищий середній бал ЗНО у випускників, або в якому мікрорайоні вище «оцінена» нерухомість. Потрібні дані людям для прийняття рішень (!). Ось і виявляється: одним все зрозуміло після плітки біля парадного, а іншим подавай дані. Зі скрипом відкриваються ці самі відкриті дані.

У Херсоні четвертий рік поспіль місцевий Фонд «Об'єднання» проводить регіональний IV OPEN DATA FORUM про практику застосування в нашому житті відкритих даних. І хоча вже кілька років «працює»
постанова Кабміну №835 «Про затвердження положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних", яка регламентує набір цих самих даних, які повинні бути максимально доступні громадянам, дослідникам, бізнесам і студентам, але чиновник не «поспішає» відкривати. Подивиться, може і вам щось стане в пригоді?  Як з'ясувалося, найбільш «щедро» поділилися «фактурою» НБУ та Мінюст. А транспортна галузь до цих пір на 10 з гаком % - засекречує  дані. А між тим економічний ефект відкритих даних для України складає 700 млн дол. США (0,67% ВВП), їх розвиток додатково до 2025 року надає можливість отримати до 1,4 млрд дол. США (0,92% ВВП).

Чому дані приховують?

В цьому криється суть корупціогених чинників. Чиновник, що володіє будь-якої статистикою, яка демонструє ту чи іншу тенденцію вважає своїм «бонусом» цю інформацію, ну і не поспішає нею ділитися з суспільством. Напевно, прийде який-небудь О.Бендер або на худий кінець отець Федір, яким знадобитися нікому не потрібні (зазвичай) дані (стільці). Так або приблизно так міркують нинішні українські чиновники, які навіть ніколи не читали Ільфа та Петрова. Така вже природа людська. А тут ще - бідність,  важка радянська спадщина, підозрілість з войовничістю навпіл. Ось і виходить: чим більше є у нас цифр для аналізу і порівняння, тим глибше їх потрібно «заховати».
Павло Колотвін, голова ГО Інститут політичної інформації, показавна Форумі мобільний додаток OpenOdessa, який дає можливість жителям Одеси аналізувати рішення міської ради та виявляти потенційні корупційні ризики. А Тарас Случик, експерт Інституту Політичної Освіти, презентував результати дослідження прозорості інвестиційного сектору в 100 найбільших містах України "TransparentCities", та яким чином цей рейтинг впливає на розвиток відкритих даних та самих міст в Україні.

Як ви думаєте, який тип інформації нині найбільше затребуван? Судячи з Єдиного державного веб-порталу відкритих даних в лідерах - реєстр юридичних і фізичних осіб, підприємців та громадських формувань. На порталі доступні 35 тисяч наборів даних від 2000 розпорядників інформації, але лише 26% наборів даних - в машиночитаемом вигляді (csv, json). Doc. - є умовно считуваний формат. А ось в цілях бізнесу, самими спритними, які полюють за точними даними виявилися - аграрні хімікі! Де, скільки і яких добрив вносити, щоб отримати істотну надбавку до урожаю, виявляється можна підрахувати, якщо володіти відкритими даними про склад грунту тієї земельної ділянки, яку ви обробляєте . Навіщо «ловити рибу» в каламутній воді, особливо якщо її там немає ?!

А навіщо дані відкривати?

Юрій Антощук


Найбільшого прогресу в використанні відкритих даних, як мені здалося з доповідей на Форумі 4, домігся саме проект Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл «Відкрита школа», який зміг піти за межі Херсона. Сьогодні вже в чотирьох містах країни школи надають батькам дані про те скільки зібрано «батьківських» грошей, як вони витрачені, а також - скільки з бюджетів усіх рівнів виділено на утримання цієї школи. Не вірите? Ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся скільки і як витрачаються ці ДВА комплекти грошей. І завдання не тільки «приглушити» корупцію у використанні цих коштів, потрібно виявити зони їх найбільш ефективного застосування. Щоб 27 років не білити один й той же коридор вапном. Ось і виходить що відкриті дані - управлінський інструмент щоб підвищити якість роботи. А кому це треба? Всім членам суспільства, бо те, від чого страждає багато поколінь українців - безгосподарність, не дає шансів подолати рубіж злиднів і наступним поколінням. Весь світ йде до максимальної прозорості інформації. Це «важіль» за допомогою якого території можуть залучати інвесторів, та й взагалі вести мову про розвиток. У Херсоні, по крайней мере є Юрій Антощук - голова Фонду "Об'єднання" і його однодумці, які наполегливо працюють на відкритість. Може швидко вдасться  відкоригувати регіональні бюджети, які на покращення життя людей не спрямовані?!
В.Головченко.
Фото О.Андрющенко.


Немає коментарів: