неділю, 9 вересня 2018 р.

Три українські міста заявили про перехід на відновлювану енергетику

Під час участі у світовій мобілізації міст “Дій за Клімат”(анг. Rise For Climate) ще два українські міста офіційно заявили про ціль перейти на 100% відновлюваної енергетики до 2050 року. А в 17 інших містах пройшли вуличні акції за підтримку чистої енергії.


7 вересня, під час брифінгу в УНІАН, лідери Кам’янець-Подільського, Чорткова та Житомира оголосили про наміри поступово перевести енергосистему їх міст на відновлювану енергетику до 2050 року. Варто зазначити, що Житомир зробив це раніше. У червні цього ж року очільник Житомира публічно підписав меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org, чим підтвердив план місцевої громади використовувати лише чисту, відновлювану енергію.

Перехід міста на 100% відновлювані джерела енергії означає скорочення кількості споживання енергії, відмову від викопного палива. Саме використання нафти і газу спричиняє надмірні викиди СО2 в атмосферу, в результаті підсилюючи парниковий ефект та кліматичні аномалії.

Варто зазначити, що з 11 по 15 жовтня голова Житомира відвідає Глобальний Саміт Кліматичних Дій у Каліфорнії. Сергій Сухомлин буде єдиним мером міста серед країн регіону Східної Європи, Кавказу та Середньої Азії, хто матиме можливість на глобальному рівні заявити про перехід на 100% ВДЕ до 2050 року та напрацювати план енергетичного переходу.

Що відбулося у Києві…



В той час, як у Житомира, Чорткова та Кам'янець-Подільського амбітні плани, у столиці кліматична стратегія досі не почала діяти. Аби мотивувати Київ до рішучих дій у енергосекторі, сотня активістів зібралися біля стін КМДА та відтворили на 6-метровому полотні два сценарії майбутнього міста. Перший з відновлюваною енергетикою, другий - з ганебними наслідками від використання газу та нафти.
До організаторів приєдналися мери, що вже заявили про перехід на відновлювану енергетику. Очільники міст закликали Київ та інші міста негайно приймати рішення для протидії кліматичним змінам та взяти на себе ціль - 100 % відновлюваної енергії до 2050 року.
"Дій за клімат".


Немає коментарів: