вівторок, 14 серпня 2018 р.

В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮВАВ ЕКОЛОГІЧНИЙ БОТ SaveEcoBot




Коли команда Save Dnipro готувалася до боротьби за чисте та безпечне для життя та здоров’я довкілля, то першою та вагомою перепоною був – збір та систематизування інформації про дозвільну документацію.

Поки в Україні відсутній уніфікований дозвіл для підприємств-забруднювачів, який міг би містити усі дані про викиди у повітря, скиди у водні об’єкти, поводження із відходами та інший вплив на довкілля.



Тож, аби просто дізнатися чи є відповідні дозволи тільки у одного забруднювача, які строки мають та чи дійсні вони, нам доводилось робити десятки запитів на інформацію. У разі відмови надання, звертатися до уповноваженого з прав людини та навіть захищати наші права на доступ до екологічної та публічної інформації в суді. На це витрачались місяці.

Деякі реєстрі входять до переліку відкритих даних та розміщуються у відкритому доступі, але необізнаний у цих питаннях громадянин, просто не знайде цю інформацію у мережі, а навіть якщо знайде, то формат її розміщення незручний для швидкого пошуку.

І зовсім окрема тема – реєстр ОВД (Оцінка впливу на довкілля). Нажаль, таким потужним інструментом, який вперше створив рівнозначний трикутник – держава, громадськість та приватні інтереси, майже не користується саме громадськість.

Оцінка впливу на довкілля передбачає врахування думки громадськості в реалізації програм та проектів, які матимуть вплив на довкілля. Тож, ще на етапі проектування, представники громадськості можуть встановити умови на провадження планової діяльності. І саме ця процедура відкрила для нас двері для рівнозначної взаємодії із головним забруднювачем Дніпра – Придніпровською ТЕС.



Повертаючись до дозвільних документів, наприклад, уповноважений орган, який видає дозвільні документи та веде їх облік на викиди в атмосферне повітря для забруднювачів 1 групи – Міністерство екології та природних ресурсів, а для 2 та 3 груп – департаменти екології в обласних державних адміністраціях. Видані ліцензії на поводження із небезпечними відходами окремо обліковуються на сайті Мінприроди. Спеціальні дозволи на користування надрами видає Держгеонадра. Податковий ! борг, який має бути відсутнім при користуванні надрами, звичайно контролюють фіскальні органи, а дозвіл на спеціальне водокористування обліковує Державне агентство водних ресурсів.

Як же вирішити таку складну та багаторівневу задачу?



Коли ми займалися процедурою ОВД Придніпровки, чи не найбільшою проблемою було вчасне реагування на нові документи у реєстрі ОВД. Кожного дня ми заходили на сайт та перевіряли статус. Тоді учасник нашої групи Павло Ткаченко запропонував створити автоматизовану системи моніторингу за реєстром ОВД та написав першу версію SaveEcoBot. І першого ж дня, коли почали відслідковувати реєстр, отримали повідомлення про планову діяльність ще одного з забруднювачів міста. Потім почали додавати інші дозвільні реєстри до нашої системи, так і з’явився бот-помічник.


• Дані реєстру ОВД (оцінка впливу на довкілля), в якому відображаються етапи проходження процедури екологічної оцінки планової діяльності підприємств.

• Дані про дозволи на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами підприємств-забруднювачів 1, 2 та 3 груп.

• Дані про спеціальні дозволи на користування надрами.

• Дані про дозволи на спеціальне водокористування.

• Дані про ліцензії на поводження з небезпечними відходами.

• Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.

Бот працює в месенджері Telegram, а у найближчий час з’явиться і в інших відомих месенджерах Facebook, Viber, Skype.



Бот допоможе Вам знайти будь-яке підприємство-забруднювач, яке вже має дозвільні документи на забруднення, або планую свою діяльність та значиться в реєстрі ОВД. Ви можете шукати його за назвою чи ЄДРПОУ. Якщо хочете зробити регіональний аналіз - бот надає можливість пошуку по областях України, або безпосередньо по реєстру ОВД.



Бот проводить наскрізний пошук у всіх перелічених реєстрах та відображає зведену інформацію.



Корисною особливістю бота є підписки. Ви можете оформити підписки на зміни. Підпишіться на області України, які Вас цікавлять чи на реєстр ОВД. Також Ви можете оформити підписку на конкретні дозвільні документи. А оформивши підписку на конкретне підприємство, будь-які зміни або внесення нових записів відобразяться у повідомленні, яке відразу надішле вам SaveEcoBot.



Повідомлення за підписками надсилаються автоматично SaveEcoBot із зазначенням відповідних змін у реєстрах, на які ви підписалися.

Цей інструмент волонтерський та безкоштовний для користування.

@SaveEcoBot в Telegram. Тепер ти точно можеш вплинути!

www.saveecobot.com
Ірина Черниш

учасниця ініціативної групи SaveDnipro,

координаторка проекту SaveEcoBot


Немає коментарів: