понеділок, 2 липня 2018 р.

Бізнес-досвід в наукову монографію

Знаю багато прикладів з сучасного українського бізнесу, коли впровадження яскравих ідей, які б мали бути зафіксовані в наукових роботах, залишаються тільки досвідом окремих фірм. Но в Миколаєві, де навіть дітсадочки мають "корабельні" назви, буває по іншому. В останні 2 десятиліття виробництво суден виконуються переважно в Азії, але замовники - мешкають в західній півкулі, та в старих європейських центрах суднобудування. Досвід та кваліфікація миколаєвських  проектантів судов викликає довіру. Тому саме в нашому місті з'являється аутсорсінг у  суднобудівному інжинірингу. Це така інтелектуальна послуга виконання певних бізнес-процесів, або видів конструкторських робіт.
Декілька фірм працює в цій сфері.
Нещодавно в Миколаєві з'явилась та була презентована монографія  "Інноваційний аутсорсинг в управлінні мультисервісним інжиніринговим підприємством". Підготували її в Центрі економічиних дослідженнь та управлінського консалтингу Факультету економіки моря НУК О.Жукова, В.Парсяк та Ю.Жуков.
Монографія осмислює, а також досліджує саме миколаївській досвід застосування аутсорсінгу конструкторської підготовки суднобудівного виробництва. Висвітлюється  вибір стратегії, та альтернативних векторів руху до бажаного майбутнього бізнесу за наданням послуг проектування. Торкаються також автори в монографії (розділ 3.2) процесів управління якістью продуктів аутсорсингового підприємства. І що вже має цілком практичне застосування - гармонізація економічних інтересів сторін аутсорсинової угоди засобами бюджетування протягом декіклькох років. Такий собі підручник зі створення найдоступнішої форми інжинірінгового бізнесу.
Ефективність розробленого інструментарію прийняття рішення підтвержена в ході реалізації більше 50 проектів проектування, конструювання та підготовки будівництва різних типів суден.
Одне але! В науці кажуть все треба брати під сумнів. Як фахівець з маркетингу - прошу!
Чому тільки в підрозділі маркетингу та комунікації за типовим планом за посадами 5+5=10 (десять) посад "фахівець із зв'зків з громадою та пресою"? На одну аутсорсингову конструкторську фірму. А за останні 5 років виявити в медіа-сфері матеріали про миколаївських судових конструкторів неможливо! Невже економія фондів заробітньої платні досягається за рахунок саме гуманітаріїв?!
Але кажуть, до проектування немає заперечень. Но це тільки до тих пір, поки земляки невеличкий "шматок" пирога замовлень відтяли. Конкуренти, які не економлять на PR, терпіти довго не будуть, ніякий GR не допоможе, про це добре можуть розповісти колишні інвестори корабельні "Океан".
Наразі добре, що в зачиненій галузі, хоч монографію за редакцією д.е.н. професора Парсяка В.Н. про досвід аутсорсингу видали.
В.Головченко.


Немає коментарів: