понеділок, 2 липня 2018 р.

Ада Роговцева отримає «Золотого Дюка» за внесок у кіномистецтво

На 9-ому ОМКФ видатній українській акторці вручать статуетку «Золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво

Ада Роговцева понад 60 років присвятила акторському мистецтву. Творчий доробок актриси - це більш як 150 ролей в театрі, робота з видатними режисерами, в тому числі і з Романом Віктюком, з 1956 року більш як 100 теле- та кіноролей , серед яких «Лісова пісня»,«Салют, Маріє!» (найкраща жіноча роль ММКФ-1971), «Вічний поклик», «Камінний господар», «Приборкання вогню», «Море», «Було в батька три сини», «Сімейне коло», «Розплата»,«Два місяці, три сонця», робота з легендарними режисерами кіно – Йосипом Хейфіцем, Леонідом Осикою, Романом Балаяном та ін. Викладала акторську майстерність у Київському інституті театрального мистецтва імені Карпенка-Карого, а також в Київському університеті культури і мистецтв.

«Коли ми телефонували Аді Миколаївні, аби повідомити, що плануємо вручити премію, акторка саме їхала з Маріуполя, де представила спектакль для українських військових, в інше місто, щоб виступити й там. Акторка вже відсвяткувала 80-річний ювілей, й не планує завершувати творчу кар'єру. Ада Миколаївна - це безумовний талант, нестримна сила та чарівна легкість. Для нас велика честь - особисто вручити «Золотого Дюка» легенді українського кінематографа Аді Роговцевій,» - говорить Президент ОМКФ Вікторія Тігіпко.

Ада Роговцева удостоєна Державної премії імені Тараса Шевченка (1981), звання Герой України (2007), Державної премії імені Олександра Довженка за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва (2017). Серед нагород акторки - чотири театральні премії «Київська Пектораль» за найкращу жіночу роль у виставах «Дама без камелій» (1991-1992), «Обдурена» (1997), «Схоже на щастя» (2015), а також за видатний внесок у театральне мистецтво (2004).

У 2006 вийшла перша книга А.Роговцевої «Мій Костя», присвячена чоловікові актриси – видатному українському акторові К.П.Степанкову, в 2013 році була видана друга автобіографічна книга «Свідоцтво про життя», над якою Ада Миколаївна працювала більше 10 років, а цього року побачило світ видання «Прості речі» - це відверті діалоги легендарної акторки про життя, творчість, родину та друзів із журналісткою Тетяною Терен.

Нагадаємо, що 9-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 13 до 21 липня.


Немає коментарів: