середу, 4 липня 2018 р.

День без пакета! Можливо?

3 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день без пластикового пакета. Люди відмовляються від використання пакетів, проводять прибирання та віддають зібраний поліетилен у переробку.

У багатьох країнах не тільки переробляють пластикові пакети, а й намагаються зменшити його використання. У ЄС ухвалили директиву 2015/720 «Про скорочення споживання легких пластикових пакетів», згідно з якою споживання пластикових пакетів має знизитися на рік на людину до 90 пакетів до 2019 року і до 40 пакетів до 2025 року. У багатьох містах для зниження споживання пакетів вводять додаткові податки, а, наприклад, в Лос Анджелесі і Сан-Франциско введена заборона на їх продаж.
Рубрика” розповідає, чому варто хоча б на один день відмовитися від покупки чергових поліетиленових пакетів.

1. Середньостатистична тривалість життя пакета – 12 хвилин, а розкладання – 400 років. Ймовірно, він може розкладатися і довше, адже пластик був створений не так давно і людство може тільки здогадуватися про термін життя цього винаходу. Поки жоден пакет в світі природним шляхом не розклався.

2. Пластикова упаковка і поліетиленові пакети, зокрема, стали причиною загибелі тварин. Особливо поширена загибель морських мешканців. У рік гине близько мільйона морських птахів і приблизно 100 тисяч інших тварин. Пластиком ми вбиваємо тих, ким зазвичай розчулюємось: китів, дельфінів, черепах, тюленів. Так, черепахи плутають поліетилен з медузами, їдять і вмирають.

3. Кількість пластикових відходів збільшується з кожним роком через те, що стає все більше пластикової упаковки. На виробництво одноразової упаковки йде 26% всіх вироблених пластиків. Зі зростанням чисельності населення буде зростати і кількість упаковки.

4. Стійкі органічні забруднювачі (СОЗ) здатні «прикріплятися» до пластикових фрагментами. З дрібними шматочками пластика вони потрапляють в організм тварин, вбиваючи їх і поширюючись далі по всьому харчовому ланцюгу.

5. Пакети, які біорозкладаються, світ не врятують. Найчастіше вони всього лише розпадаються на дрібні частини пластика, які сотні років розкладаються і володіють тими ж властивостями.

6. Справжня ціна пакета – це не тільки його вартість. Пластик для пакетів роблять з нафти, видобуток якої часто супроводжується катастрофічними розливами, згубними для всього живого. До речі, не можна забувати і про те, що при переробці нафти, при виробництві пластику, при його фарбуванні утворюється величезна кількість небезпечних речовин, які отруюють повітря, воду і грунт.

7. Спалювати використані пакети не можна – при горінні виділяються шкідливі для людини речовини.


Що можна зробити?


– відмовтеся від нескінченної покупки пакетів в магазині і заведіть багаторазову тканинну сумку. Така сумка прослужить вам дуже довго.

– не пакуйте продукти в додаткові пакети. Наприклад, при покупці бананів або апельсинів можна спокійно обійтися без целофанового пакета і наклеїти цінник прямо на фрукт.


Немає коментарів: