пʼятницю, 22 червня 2018 р.

96 кейсів з "кідка"

Шановне панство ще декілька років тому щоквартально заходило до банку (а деякі - до декількох) й отримувало депозити. Точніше, відсотки з депозитних вкладів. Після  анексії Криму, та початку військового конфлікту на сході України, в нас розпочався "банкопад". Але то було співпадіння. Гроші в банках зникали ще раніше. Деяким вкладникам пощастило і вони отримали відшкодування  своїх банківських вкладів з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Журналісти Півдня познайомились з одним з керівників цієї державної установи, А.Оленчиком днями, завдяки проекту USAID "Трансформація фінансового сектору".  Загалом, проягом 2015-17 років НБУ 96 раз визнавав українські банки неспроможними виконувати свої зобов'язання. По словах пана Андрія - головную причиною такого становища були дії, або бездіяльність топів банків та акционерів, що приводили до краху.

Тільки 2 млн вкладників отримали відшкодування. А маштаби розкрадання активів банків жахливі. Не дуже зрозуміло, як регулятор - НБУ, який не тільки ліцензує банки, але й моніторить їх діяльность не"помітили" ознаки обману вкладників.
Фінансова обізнаність населення "шкульгала", точніше вкладників "підбуруювали" відсотки по депозитах. А тепер?
Українські закони про "страхування депозитів" кажуть що відшкодовується лише 200000 грн одній персоні в одному банку, навіть якщо вклад був в 5 раз більше!  До слова, вклади до 200 тис. складають лише 40%. А 60% - які були більше за 200 тис. грн майже не мають (!) вже шансів отримати будь яку компенсацию.
Чому?
Якість активів банків, які банкротить НБУ така, що реалізувати за гроші щось майже неможливо. Більшість активів банків була "на папері". На якому гроші не друкують... Кошти на відшкодування Фонд отримує на комерціних умовах від мінфіна з державного бюджету.
Всі запитання - менеджерам банків-банкротів, а також чиновникам регулятора, які зробили можливим роботу по залученню депозитів майже сотні банків, які не збирались іх повертати. Нічого не чули про антикорупційні дії серед банкірів?  Куди зникли гроші?
Чому стало можливим? Хто й скільки зможе компенсувати заощадження у випадку краху банка?
Розумнішаємо потроху...
В.Головченко.


Немає коментарів: