вівторок, 8 травня 2018 р.

Форум про Ольвійській квест

В Миколаєві пройшов вельми цікавий ІІ Ольвійській форум. Пам'яті В.В.Крапівіной. Ми вже розповідали в репортажі з першого про життєвий подвиг цієї жінки, яка 40 років досліджувала Ольвію. Швидко минуло 2 роки і гості - археологи зі всього світу знову з'їхались на форум... А дороги в Національний історико-археологічний заповідник "Ольвія" як не було, так й немає! Колись був водний шлях, але зараз кажуть - причала в Парутіно майже немає. Але всіх гостинно прийняв обласний краєзнавчий музей "Старофлотскі казарми". А між тим, цього року виповнюється 150 років від початку дослідження Ольвіі.

Цей античний поліс на березі Буга існував біля тисячі років, тому роботи археологам вистачить ще набагато. На конференції почув що нові дослідження дають підстави корелювати сроки та контексти нашого уявлення про Ольвію. Але в останні роки, коли до археологічних досліджень долучилась польська, німецька експедиції знахідки  трапляються часто-густо. Про це, а також про історію розкопок в Ольвіі, людей, які створювали знахідки, та формували музейні колекції, осмислювали знахідки, досліджували устрій поліса, та його життя - сам форум. Його організаторами як міжнародной науково-практичної конференції виступили Інститут археології НАН Украіни, Миколаівській національний університет імені В.О.Сухомлинського, місцеве відділення спілки краєзнавців Украіни та сім'я Крапівіних.
Доклади, які тривали 3 дні були на різні історичні та археологічні, етнографічні смаки. Рахуйте самі: становлення українського антикознавства(за матеріалами конференції 1925р), сусідствовало з обзором археологічних нарисів про експедиції в "Ольвію Понтійську" в ХІХ-XX ст. в німецьком науковому віснику "Arhaologischer anzeiger". А работоргівля і рабовласництво в ольвійському полісі було поряд з докладом про теракоти-фіміатерапіі в домашніх святилищах Ольвіі. Українські дослідники змінялись польськими, швейцарськими, російськими. Дослідження давньої Ольвіі які починали В.Гошкевич та Б.Фармаковській, Ф.Камінський тривали навіть в міжвоєнний період. Але радянська практика обліка знахідок і відсутність багато років в Миколаївському краєзнавчому музеї належного зберігання та інвентарного обліку знахідок, а також "допомога" окупантів в 1943 році, вельми спустошили місцеву Ольвійську колекцію.
Закрема, нумізматики та прикрас з коштовних металів в нас зараз зовсім немає. Але були. В деяких імперських музеях Росіі тепер знахідок з Ольвіі більше ніж в українських.
 Ольвія. Реконструкція С.Д. Крижицького

Журналістів після урочистих подій конференції вже не було, немає кому окрім нашого автора розповідати про цікаві знахідки дослідників Ольвіі. А був вельми живий доклад І.Вітрик з музея історичних коштовностей про кістяний гральний набір з Ольвіі, який знайшли в минулому році  на 4-м участке Некрополя. 8+1 кістки - такі самі як застосовували через тисячу років для гри в "лапту", яку ще називали "грецькою" грою в кості на спритність. Чи розповідь дослідниці з Одеси А.Колесніченко про рітуальні скляні сосуди із Ольвіі.
Більше 50 докладов загалом ввійшло до збірки ІІ Ольвійського Форума. Навіть цього матеріалу вистачить щоб створити яскраву освітньо-популярну гру для школярів, з допомогою якої можливо вивчати учбовий матеріал про античні часи. В стилі квесту. Навіть іхати в Грецію та Турцію не треба. На Миколаівщіну, ласкаво запрошуємо! Але в Ольвіі, де під небом півдня можливо роздивитись артефакти давніх часів, немає навіть готелю! Є клуб в селі Парутіно. Але керівники новоствореної ОТГ, куда ввійшло село, до археологів м'яко кажучі ставляться з неприязню. А як же, заважають худобу виписати на розкопах, та вночі ... копати чорним археологам з місцевих.

Вже десятки років Миколаївська громада ніяк не може зорганізувати роботи з популярізаціі цієї пам'ятки. Заважають політичні суперечки, бізнесові, та кланові інтереси. А між тим, місцевий турист їде в Рим чи Сіракузи дивитись навіть молодші пам'ятки античного світу і витрачати евро. Може вже настала пора вивчити саме європейській досвід консервування пам'яток та просування інформаціі для залучення туристів?
Маркетинговий "магніт" Ольвіі - бренду якої декілька тисяч років, зараз працює тільки серед науковців-археологів. Але навіть для того, щоб сюди могли приїхати та попрацювати сотні професійних шукачів історичних артефактів, нічого з інфраструктури не зроблено. Кому така "зачиненість" довподоби? Фахівці кажуть: тільки ділкам чорного ринку. А в них багато союзників, та головний помічник - наша громадська лінь!
Але квест тим цікавіше, коли його кінець непередбачуван! Може й ця історія з недолугим використанням історичного матеріалу місцевим самоврядуванням, скоро закінчиться?
В.Головченко.



Немає коментарів: