четвер, 8 лютого 2018 р.

Кожен п’ятий водій користується мобільними під час управлінняавтомобілем



В будь-який зручний момент часу кожен п’ятий водій дивиться не на дорогу, а у свій смартфон. Такі результати показало дослідження “Рівень користування мобільними телефонами серед водіїв в Україні”, проведене восени 2017 року громадськими організаціями та волонтерами в рамках Кампанії “За безпечні дороги”. 18,6% водіїв у великих містах України користуються мобільними телефонами під час управління автомобілем, порушуючи Правила дорожнього руху і ставлячи під загрозу як своє життя та здоров’я так і життя та здоров’я інших учасників дорожнього руху.
Спостереження проводилося у 21 обласному центрі України. За результатами дослідження, найбільше відволікаються на мобільні у Києві, Миколаєві та Черкасах – там це робить кожен третій водій. Переважна частина водіїв, які були помічені за користуванням мобільним телефоном тримали його біля вуха (62,7%). Решта – або тримали його в руці зчитуючи чи вводячи в нього інформацію (25,8%) або користувалися мобільним пристроєм, закріпленим на лобовому склі або передній панелі автомобіля (11,5%). Хоча правила дорожнього руху прямо забороняють користуватися засобом зв’язку, тримаючи його в руці, користування приладами закріпленими на лобовому склі (передній панелі) несе не меншу загрозу для дорожнього руху, адже увага водія переключена замість дороги на цифровий пристрій.

Всього за час проведення дослідження було виявлено 3945 фактів користування мобільними телефонами. Враховуючи, що штраф за це становить 425 гривень, при притягненні до адміністративної відповідальності всіх виявлених водіїв сумарно до державного бюджету України могло би надійти 1 676 625 гривень. Якщо лише за декілька годин в 21 місті України виявлено порушень на суму понад 1,6 мільйонів гривень, то щомісячні надходження від штрафів за користуванням водіями мобільними телефонами можуть сягати кількох сотень мільйонів гривень.

Вибірка дослідження склала 22866 водіїв, в середньому в кожному місті 1088 осіб. Міста Суми, Луганськ, Донецьк, Сімферополь та Севастополь не були включені в дослідження.

Показник по Україні 18,6% є середнім результатом рівня одномоментного користування мобільними телефонами за кермом у досліджених 21 містах, він не враховує сільську місцевість та відмінності в кількості населення між містами. До дослідження, згідно з методологією, включалися всі транспортні засоби, окрім оперативних транспортних засобів, оскільки їх водіям Правила дорожнього руху України дозволяють під час руху користуватися засобами зв’язку, тримаючи їх у руці (підпункт “д” пункту 2.9 ПДР). В частині випадків спостерігачам не вдалося визначити факт користування мобільним телефоном через темне тонування вікон автомобілів – частка таких випадків склала в середньому 7,6%. Для спрощення підрахунку результатів, автори дослідження зробили аргументоване припущення, що відсоток користування мобільними телефонами серед водіїв цих автомобілів такий самий, як серед інших водіїв в їхньому місті.

Дослідження “Рівень користування мобільними телефонами серед водіїв в Україні” проводила громадська організація “Vision Zero” у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги” у жовтні-листопаді 2017 року. Метою проекту було виявити, яка частина водіїв в Україні фактично користується мобільними телефонами порушуючи відповідний пункт Правил дорожнього руху. Дослідження проводилося відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я методом спостереження за автомобілістами. Сесії спостереження були проведені у 21 місті України, які мають статус обласного центру.

Організатори висловлюють подяку волонтерам, які допомоги провести це дослідження: Вінниця: Мирослава Борщ; Дніпро: Ангеліна Тріфонова; Житомир: Марія Сологуб; Запоріжжя: Наталія Романова; Івано-Франківськ: Юрій Клочко; Київ: Олексій Косов; Кропивницький: Мирослава Черна; Луцьк: Яна Чуріна; Львів: Афіна Черкезова; Миколаїв: В’ячеслав Головченко; Одеса: Євгенія Кравченко; Полтава: Євген Резнік; Рівне: Андрій Шевчук; Тернопіль: Іван Триснюк; Ужгород: Тетяна Кресс; Харків: Ірина Ардюкова; Херсон: Володимир Жданов; Хмельницький: Сергій Коваль; Черкаси: Ольга Семенюк; Чернівці: Анастасія Павлюк; Чернігів: Тетяна Романова.

Якщо у вас виникли запитання чи уточнення, звертайся до керівника дослідження Максима Шульги, за електронною скринькою shulha777@gmail.com або телефоном 0962266906 або до Віктора Загреби, засновника ГО “Vision Zero, за електронною скринькою viktor@zagreba.com або телефоном 067 442 14 94


Немає коментарів: