пʼятницю, 16 лютого 2018 р.

Відкриті дані - це як хліб для людей

У цифрову еру саме відкриті дані становлять фактор економіки. Хто це ще не усвідомив - реанімують виробництво. Всі інші - будують нову економіку навкруги даних. Вони можуть слугувати для наукових цілей, а ще більше для вироблення різноманітних сервісів, програм, які можуть наше життя робити більш комфортним. Наприклад, в сучасній економіці транспортні рухи, та потокі - вже предмет відкритих даних. А в Миколалаєві досі не можуть порахувати пасажирів в реальному часі...
А ліжка в лікарнях, та місця в дітячих садках? Може тому, що містяни ще не усвідомили як з інформації виробляється додана вартість? Але ж коли дані відкриті (як на ілюстрації що вище) це красномовне свідчення низької ефективності управлінців.
Такий стан нажаль у більшості міст. То не викликає подиву. Дійсне цікаво, чому міський голова обраний в 2015-му та його цифрові адепти зовсім нічого СТАЛОГО не спромоглись зробити в Миколаєві за 2 роки?! 
В Україні працюють окрім держагенства з питань електронного врядування, декілька проектів які "просувають" тему. В Херсоні навіть 3(три) форуми з OpenData пройшли, про які ми писали. Ви спитаєте: навіщо нам ці дані? Херсонці за допомогою цієї інформаціїї вже пару років можуть модерувати роботу житлово-господарського комплексу, та оберігати ліси.
Днями до Миколаєва завітав проект "Дані міст". Провели OPENDATA-інтенсив, який зібрав разом місцевих активістів та управлінців з муніципалітету. Воркшоп відбувся завдяки перемозі Миколаєва у конкурсі “Відкритий виклик”, що його спільно проводять в Україні TechSoup та Громадянська мережа ОПОРА. Небагато було цифрових активістів, але зібрались самі вмотивовані.
А ще є проект TAPAS , який опікується прозорістю у держзакупівлях та послугах.
Багато чого вже робиться в Україні. В минулому році навіть Концепцію електроного урядування затвердили до 2020 року. Завдання розробникам, та користувачам ширше інформувати про потреби, та прикладні рішення. Ще  медіа не втрачати за полю зору. Комп'ютерно просунуті громадські активісти могли б більше просвіщати сусідів. А так вже - "процес пішов"! Його не зупинити.
Увага! Вся інформація яку виробляють органи місцевоі влади мусить бути в машиносчитаємом вигляді! Що це?
Запитайте в голови вашого міста, громади...
В.Інгульский.


Немає коментарів: