четвер, 24 грудня 2015 р.

Цифрові ініціативи активістів Херсонщини у відкритих державних даних

24 грудня 2015 року у прес-клубі «Новий День» були презентовані цифрові ініціативи активних громадян Херсонщини, що базуються на використанні відкритих державних даних.
Ці ініціативи були розроблені активістами після серії майстер-класів по веб-картографії та Open Data, які проводив Херсонський обласний благодійний фонд «Об'єднання» в рамках проекту «Громада: відкрита ініціатива» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у 5 населених пунктах Херсонщини: м. Цюрупинськ, с. Любимівка, м. Херсон, м. Н.Каховка та с. З.Порт.
Мапа контролю за незаконною вирубкою лісу, що розроблена ініціативною групою «Ліс Людей», призначена для спрощення співробітництва поліції і звичайних громадян в охороні лісу. Вона є незамінною для швидкого визначення дислокації і надійного визначення законності лісогосподарських робіт, робить роботу лісгоспу прозорою, знижує можливість безконтрольного випила і зловживання повноваженнями для несвідомих співробітників.
Онлайн мапа поділена на ділянки, за кожну з яких відповідає певне лісництво. Кожен, хто перебуває в лісі, має можливість позначити на онлайн мапі ті місця, де були помічені лісогосподарські роботи (наприклад, вирубка лісу). Нанесена позначка на мапу в подальшому буде перевірятися ініціативною групою «Ліс Людей» на законність.

Онлайн мапа: http://fdun.tk/mapa-lisu

Мапа ремонту Херсонської дорожньої інфраструктури була розроблена волонтерами з м. Херсон, має інформаційні шари щодо запланованих та використаних бюджетних коштів на проведення робіт по ремонту дорожньої інфраструктури м. Херсона за 2014 рік. Можна ознайомитись із виконавцями ремонтних робіт та виділеними їм сумами коштів. На жаль, точне місце ремонту не позначено, бо надана Херсонською міською радою інформація, що нанесена на мапу, містила лише загальну назву вулиць, на яких проводились ремонтні роботи. Проте, детальна інформація щодо ремонту конкретних ділянок дороги, має можливість зменшити можливу корупцію на місцях та, власне, покращити стан Херсонських доріг. Саме тому, вже маючи на руках інформацію щодо виділених коштів на проведення робіт по ремонту дорожньої інфраструктури м. Херсона за 2015 рік, ми сподіваємось на отримання від Херсонської міської ради детальної інформації щодо конкретних відремонтованих ділянок доріг Херсону вже у наступному році. В подальшому, ця онлайн мапа буде модернізована та доповнена новою інформацією.

Онлайн мапа: http://fdun.tk/mapa-dorig

Мапа моніторингу освітлення смт. Любимівка, що була розроблена ініціативною групою «В Єднанні Сила», дозволяє проводити моніторинг наявності та розташування ліхтарів по всьому селищу. В селищі, за даними активістів, приблизно 130 ліхтарів. Близько 60 % всіх ліхтарів розміщені на 3 вулицях, де саме проживають «знатні особи» села. Детальне вивчення теми дозволило активістам отримати інформацію, що дозволяє відстежити можливі корумповані схеми у виділенні державних коштів на виготовленняпроектно-кошторисної документації вуличного освітлення селища.

Онлайн мапа: http://fdun.tk/mapa-lubymivka

Херсонська мапа округів, проект, що був ініційований ще восени 2013 року депутатом Херсонської міської ради Ігорем Козаковим та підтриманий Фондом «Об’єднання», отримав повний апгрейд. Були промальовані нові межі 54 округів, оптимізована швидкість відображення інформації на мапі, а також додані нові можливості. Незабаром кожний Херсонець матиме змогу нанести на онлайн мапу проблемні ділянки у місті, а депутат отримає інструмент онлайн взаємодії зі своїми виборцями, реагуючи на позначки городян. Ми сподіваємось на співпрацю з боку Херсонської міської ради, та ефективному використанні цього механізму взаємодії влади та громади. Наразі на онлайн мапі позначена інформація про витрати бюджетних коштів херсонської громади на ремонт покрівель, водостоків, каналізації, водопостачання, опалення, ліфтів, закладів освіти тощоза 2011-2015 роки.

Онлайн мапа: http://fdun.tk/mapa-okrugiv



Веб-ресурс «OpenХерсонщина», розроблений в рамках проекту «Громада: Відкрита Ініціатива», покликаний зробити Херсонщину більш відкритою для суспільства, та надати певні важелі в управлінні власних міст: моніторингу та взаємодії влади та громади. На порталі планується публікувати відкриті цифрові ініціативи активістів Херсонщини, що вболівають за власний регіон, та намагаються побороти корупцію на місцях.

Сайт: http://nash.kherson.ua/open/



Метою проекту «Громада: Відкрита Ініціатива» була консолідація сил та підвищення рівня участі громад в управлінні власних міст через вміле використання державних відкритих даних. У серпні 2015 року у Херсоні, в рамках проекту, було проведено Перший обласний форум відкритих даних Open Data Forum 2015, в якому прийняло участь понад 80 представників громадських організацій, органів влади, малого та середнього бізнесу, навчальних закладів, ЗМІ та просто активних громадян з Херсона, Херсонської області та інших регіонів України. Це перший подібний захід в області, що об’єднав в одному місці експертів з таких організацій, як Google, Британська Рада в Україні, ПРООН, Американські Ради з міжнародної освіти, Центр політичних студій та аналітики тощо. Форум став поштовхом до активізації громадськості у напрямку впровадження цифрових ініціатив із використанням відкритих державних даних.

Більше інформації на нашому сайті: www.fundunion.org та за телефоном: +380999428115



Виступаючі прес-конференції:


• Юрій Антощук, голова Фонду «Об’єднання», тренер проекту.


• Анастасія Гришко, координатор напрямку ІКТ Фонду «Об’єднання»


• Жанна Еберт, керівник проекту, виконавчий директор Фонду «Об’єднання».


• Оксана Пляс, координатор ініціативної групи «Ліс людей».


• Лілія Корсун, ініціативна група «В Єднанні Сила».


Немає коментарів: