неділю, 1 жовтня 2017 р.

Open Data Forum для розвитку регіона

В Херсоні пройшов 3-й щорічний форум відкритих даних, який організував та провів благодійний фонд "Об'єднання". Головний акцент - Як побороти корупцію? Спікери та учасники, серед яких були держслужбовці, сільскі голови, журналісти, громадські активісти та студенти, з'ясовували як за допомогою відкритих даних запобігати, чі викривати корупцію.

Серед доповідачів були запрошені такі авторитети як
Matthew Schaaf, директор Freedom House Ukraine, чи Сергій Мільман, засновник та генеральний директор YouControl. Вони розповідали як за допомогою фактів запобігати шахрайству з грошіма: чи то громадськіми(бюджетними), чи то - особистими в бізнесі. Роман Кульчинський, головний редактор сайту Texty.org.ua проілюстрував журналіські розслідування цікавими прикладами, коли журналістика даних, напряму впливає на якість життя.

Сергій Карелін, доповів про програму "E-Gap" яка займається розвитком е-демократії в Україні.
Іван Буланкін, керівник проекту "Електронна охорона здоров'я Херсонської області" практично проілюстрував як обробка ціфрової інформації, зокрема про рух та стан карет швидкої допомоги, рятують людям життя. Цього року на Херсонщіні відпочивало на березі моря влітку декілька мільйонів людей, тому на чергування "швидки" весь час доправлялись із степних районів. Всі машини оснащені GPS - трекерами, тому іх термін доїзду диспечер може вказати зазадалегіть.

Родзинкою форуму була розповідь Юрія Антощука та Андрія Жнивіна про стан та досягнення розробки та впровадження Єдиної система відкритих бюджетів шкіл Херсону. На минулорічному форумі ми спостерігали за бурхливою реакцією всіх керіників міських шкіл. Потім були виснажливі прцеси створення ТЗ проекту, та відладки програми в реальній роботі на прикладі 6 шкіл міста. Перед початком цього учбового року міський голова Херсона підписав розпорядження про застосування програмного комплексу Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл до всіх учбових закладів. Окрім "батьківськіх" коштів, які благодійно надходять до будь якої школи, громада побачить скільки та чи інша міська школа/гімназія отримує з бюджета.
Цей приклад свідчить, що фахівці з обробки великих масивів даних можуть слугувати громадянському суспільству за своїм фахом. Гадаю, цей приклад надихне IT-фахівців Миколаєва, та Одеси, де батьківськіх грошей "в тіні" ходить не менше.
На другий день в рамках Форуму для херсонців пройшли майстер-класи. Зокрема Коледж преси та телебачення (Миколаїв) зробив про хмарні технології в практиці роботи громадськіх ініціатив.
В даних, які збирають та обробляють люди "мешкають" шанси нашого часу. Тільки одні особи, тихцем їх використовують на свій розсуд, частіще це має ознаки корупції. А інші, ми їх багато побачили на херсонському Форумі, використовують дані, щоб в 101-й раз не купували в 1-Б клас 44-й школи - люстру. Чим більше ладу буде в даних, фактах з яких наше життя складається, тим швидше налагодиться мир.
С.Лиманов, фото О.Андрющенко.


Немає коментарів: