вівторок, 16 січня 2018 р.

Працюючі ветерани - нова місія бізнеса

Після кожного збройного конфлікту у суспільстві з'явиляються когорти сміливих, рішучих людей з військовими навичками, та звичкою до дисципліни. Ім треба повертатись до мирного життя.  В Украіні зараз біля 300 тисяч громадян які були мобілізовані до війська у 2014-17-х роках. Здається, саме бізнес знає краще як соціалізувати цих людей, особливо тих, кто брав участь у бойових діях і кому нема куди повертатись (Крим, Донецьк). Державні службовці більше схильні до відпрацювання процесів перенавчання. Підприємців не задовільняє безкінечні теоретичні навчання персоналу. Вони - хочуть використати волю та наполегливість вчорашніх вояків. Нічого поганого немає в тому щоб обміняти якості на винагороду. Але в житті буває всяке.

В кінці року пройшов форум "Соціальна роль бізнесу", де зібрались представники ветеранськіх громадськіх організацій, внутрішньо переміщені (ВПО), волонтери, іноземні експерти та державні службовці з служб соціальної опіки. Наш кореспондент був там, та деякими думками готов поділитись.
На міжнародній секції виступав американець - Джон Бьерстлер, ветеран флота США, який 2 роки як зробив в Техасі соціальний бізнес з інтеграції та пошуку роботи для ветеранів. Каже що як всюди по світу, в їх держави мало важелів працевлаштування колишніх військових. Тому вихід якій знайшли екс-рейнжери на півдні США - створювати підприємства-бізнеси в яких збирати ветеранів з різним фахом та виходити на ринок як самостійні суб'єкти. Знаю, що в Миколаєві вже є такі фірми з місцевих ветеранів війни на сході Украіни. Але для держави взагалі, залишається проблема - інтеграція колишніх військових, особливо з посттравматичним синдромом. Багато хто хотів їх "побачити" з інвалідністю і все життя "перенавчати"...
Джон каже що треба активно робити промо саме ветеранськіх бізнесів, щоб у громадах з'являлись симпатики послуг саме від вчорашніх військових. Бо в них відповідальність, а з тим й якість роботи - вище. Американські компанії ветеранів працюють як неприбуткові організаціі з мінімальними податками. Але вони виконують важливу функцію - адаптують ветеранів в цивільному житті. Тому їх завдання окрім виконання робіт - створювати умови для навчання, перенавчання, інтегрування повернувшихся з війни хлопців та дівчат. 100 років Штати беруть участь у війнах, питання ветеранів постає регулярно. Не всі можуть знайти роботу за своєї військової спеціальності. Але коли ти електрик на флоті, вірогідність працевлаштування на комерційному флоті - висока. Досвід інтеграції накопичено великий. Саме бізнес ліпше за державних чиновників може вирішувати проблеми працевлаштування та інтеграції ветеранів. Але молодому українському недержавному сектору треба увага волонтерів та небайдужих бізнесменів, офіцерів запасу яки хочуть продовжувати активне життя. Обмін досвідом створення саме соціальних бізнесів допоможе багатьом. В тих містах, де це зрозуміли - постають ветеранські кампанії.
Наше видання вже писало про ініціативи ветеранів й готове продовжувати відкритий діалог з цього приводу. Зокрема, як ветеранськім бізнесам брати учать у виконанні комунальних тендерів. 
С.Лиманов.



Немає коментарів: