середу, 17 січня 2018 р.

ОЦІНКА ШКОДИ, ЗАВДАНОЇ ДОВКІЛЛЮ НА СХОДІ УКРАЇНИ

Через неодноразове порушення електропостачання і припинення експлуатації ряду вугледобувних підприємств Донбасу в період конфлікту на сьогодні затоплено понад 35 шахт регіону; ще 70 шахт знаходяться на стадії ліквідації. Загальний щорічний водовідлив з шахт Донбасу скоротився за час конфлікту з 800 до 450 мільйонів кубічних метрів. Забруднені шахтні води впливають на якість підземних вод по обидва боки лінії зіткнення. Небезпеку створюють неексплуатовані шахти, що використовуються для зберігання небезпечних і р адіоактивних відходів, у тому числі «Олександр-Захід», «Вуглегірська», імені Калініна і «Юний комунар».



Гірничодобувна промисловість, насамперед, видобуток вугілля, – основа економіки регіону. Перед початком конфлікту на сході України 150 вугільних шахт експлуатувалися або працювали в водовідливному режимі.


Внаслідок конфлікту в Донецькій області перебої в роботі підприємств або насосного обладнання були зафіксовані на шахтах «Комсомолець Донбасу», «Лідіївка», «Вуглегірська», «Червоний Профінтерн», «Булавинська», «Ольховатська», «Трудівська», «Челюскінців», «Кіровська», «Північна», «Полтавська», «Ясинівська-Глибока», «Холодна балка», «Жовтневий Рудник», «Чайкіно», «Щегловська-Глибока», «Юзівська», «Юнком», «Бутівська», «Святої Матрони Московської», шахтах імені Абакумова, Скоринського, Румянцева, Гайового, Карла Маркса, Засядька, Леніна, Калініна та Бажанова. У Луганській області перебоїв в роботі зазнали шахти «Суходольська-Східна», «Привольнянська», «Никанор-Нова», «Київська», «Шахтоуправління «Ровеньківське», «Довжанська-Капітальна», «Центроспілка», «Харківська», «Червоний партизан», «Самсонівська-Західна», «Першотравнева», «Пролетарська», «Білоріченська», шахти імені Фрунзе, Вахрушева, Космонавтів, Дзержинського та Свердлова тощо.

Під час конфлікту неодноразово фіксувалися випадки пошкодження інфраструктури та відключення вугледобувних підприємств від електропостачання, що призводило до зупинки систем водовідведення шахтних вод, а в ряді випадків – до повного затоплення шахт.

На сьогодні водовідлив не працює практично на всій території від м. Горлівка до м. Єнакієве, в районі Первомайська, частково – в містах Донецьк, Макіївка, Шахтарськ, Торецьк.

Понад 35 шахт регіону затоплюється або вже повністю затоплені та не підлягають подальшій експлуатації. Частину пошкоджених або зупинених шахт на Донбасі було демонтовано.

Підтоплення шахт та прилеглих територій, що відбувається внаслідок знеструмлення та пошкодження обладнання підприємств гірнчодобувної промисловості, – одна з основних причин потенційного забруднення підземних та поверхневих вод при їх контакті з шахтними водами, забрудненими, зокрема, залізом, хлоридами, сульфатами, іншими мінеральними солями й важкими металами. Особливу загрозу становить підтоплення шахт, які використовувались як сховища відходів. Така небезпека існує для, насамперед, шахт «Олександр-Захід», «Вуглегірська» та імені Калініна в м. Горлівка Донецької області.

Радіаційне забруднення підземних вод може спричинити підтоплення шахти «Юний Комунар»

Радіаційне забруднення підземних вод може спричинити підтоплення шахти «Юний Комунар», де в 1979 р. було здійснено підземний ядерний вибух в рамках експерименту зі зниження напруги в гірничому масиві для підвищення безпеки відпрацювання вугільних пластів. Фахівці констатують, що в стабільних умовах і при виконанні технологічних вимог консервації ризик виходу радіоактивного забруднення за межі системи «Юний комунар – Кліваж» практично відсутній, однак при їх порушенні та відсутності додаткових стабілізаційних заходів не виключено руйнування шахти з виходом до 500 кубічних метрів радіоактивно забруднених шахтних вод в підземні водоносні горизонти...
Дмітрій Аверін, Ніколай Денісов – експерти проекту «Оцінка шкоди, завданої довкіллю на сході України» Організації з безпеки та співробітництва в Європі (КП ОБСЄ) в Україні
Олег Улицький – директор навчально-наукового інституту екологічної безпеки та управління ДЕА, доктор геологічних наук
Віктор Єрмаков  - директор Центру еколого-ресурсного відновлення Донбасу ДЕА


Екологія промислового краю


Немає коментарів: