пʼятницю, 19 січня 2018 р.

Що з децентралізацією на Миколаївщині?

В Миколаївській області на початок 2018 року вже створено 29 об’єднаних територіальних громад, у 28 з яких вже відбулися вибори, та до яких увійшло майже 55 відсотків людей, які проживають в сільській місцевості Миколаївшіни. У 14 районах області з 19 існують ОТГ... Ці факти навів директор Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування Валентин Бойко під час засідання круглого столу який пройшов днями.
А що за ними?

Як висловились деякі голови ОТГ, які брали участь у заході - багато помилок та прорахунків, а ще більше - кадрових питань. Сьогодні в деяких громадах виник величезний попит на бухгалтерів. Що вже казати про організаторів процесів?! І Хоча в нових ОТГ вже зрозуміли важливість залучення зовнішніх коштів, але це тільки початок. Гроші треба вигідно вкласти, щоб з'явились нові робочі міста. З районих шабелів влади не поспішають допомогати. В деяких районах навіть точатся "війни" районого гатунку за повноваження, та податки. З першого перспективного плану створення ОТГ, який робили в обласному центрі, на сьогодні створено лише 2 громади. Представники однієї - Баштанської були на круглому столі. А голова - Іван Рубський навіть зробив гарну презентацію планів та досягнень. Бюджет цієї ОТГ - 157 млн. грн на 22 тисячі мешканців. Це - цілком спроможна громада про яку ми вже писали. В ній навіть почали будівництво басейну для плавання за 64 млн.грн. Але найменьша, та відносна нова ОТГ - Мостівська, була дуже цікаво та емоційно представлена головою Надією Бабанською.
Всі дають раду головам вчитись, застосовувати досвід інших держав, де проходила децентралізація, а мені запамяталось зізнання цієї жінки-менеджера, що її багаторічний досвід сільголови нічого не вартий в сучасних умовах.

Багато було ілюзій щодо реформи децентралізації на початку. Навіть вважали, що вона вилікує застарілі хвороби суспільства. Поки що зрозуміло: як будуть "запущені" внутрішні сили відповідальності членів громад (переважної кількості) без яких, докорінних змін в сільскої місцевості не станеться. Але сильно дошкуляє відсутність інфраструктури, зокрема доріг. Навіть торгівля в цих умовах - важка справа. Відсутність сталих комунікацій між всіма "стейкхолдерами" обє'днаної теріторіальної громади - заважає мабуть більше ніж обмаль грошей. Такі справи! Буде більше досвідчених користувачів інтернету - будуть "проривні" моделі. Інформація набуває вартості.
В.Головченко.


Немає коментарів: