понеділок, 15 січня 2018 р.

Якою має бути служба фінансових розслідувань?

Набір "антикорупційних сил швидкого реагування" буде не повний, поки не з'явиться в Україні Служба фінансових розслідувань.  Її вже назвали: "фінансове НАБУ". Але темпи створення - в тумані. В комітеті ВРУ з'явився законопроект 4228, він ухвален Урядом, але не "пройшов" Раду Рефом. Але таку службу треба створювати. Чому? В минулому році "економічними" підрозділами НП було порушено більше 8 тис. справ по факту ухилення від сплати податків. Лише 796 - передали до суду.  Ефективність - зашкалює. Від ДФС вимагають наповнення бюджета податками, тому ім ніколи займатись "ухиляющимися", тим більше що ці панове потребуть ніаби якого креатива, та фаху, щоб "вирахувати" всі схеми. Була в державі податкова
міліція, але цей орган здається і не збирався розслідуваннями займатись, тільки фізичною охороною податківців. А окрім всього - на своє утримання "орган" потребує щороку на 100 млн. грн більше, ніж вдається відшкодовувати по справах, які він веде. В котрий раз постає питання, що податкову міліцію краще розпустити. Але тут починається політика. Цій фіскальний "апендикс" за всіх президентів й голів ДФС був дуже зручним засобом "впливу" на підприємців. Скрипку на захист, кажуть грають в АП. А в профільному парламентському комітеті з питань податкової та митної політики немає одностайності як треба від каральних функцій по відношенню до бізнеса переходити до функцій розслідування і аналітики.
Бізнесовий обмудсмен та громадські активісти гадають, що створення нової служби започаткує цивілізоване спілкування, а рекет фіскальних "силовиків" залишиться в минулому. Це буде аргументом на "користь" для іноземних інвесторів. А аналітика, яку будуть "виробляти" в цьому закладі, стане в нагоді законодавцю, який формує фінансову політику в державі.
Ці, та деякі інші оптимістичні новели закону про Службу фінансових розслідувань, наприклад: відсутність повноважень Служби проводити перевірку бізнесу, дає підстави пришвідшувати його прийняття. Є сенс саме в усуненні дублювання функцій державних органів: зокрема, позбавлення СБУ, МВС та ДФС повноважень у сфері розслідування економічних злочинів. А також, в підпорядкування новоствореної Служби фінансових розслідувань Міністерству фінансів та її щорічне звітування перед парламентом. Але саме це "посилює" парламентську гілку влади, а нівелює президентську, може тому в його канцелярії не "формують думку" що ця служба конче потрібна зараз Украіні.
С.Лиманов.




Немає коментарів: