понеділок, 7 серпня 2017 р.

Навіщо будувати ЦНАПи?

Днями в Миколаєві був міністр юстиції і заходився радитись з мером та очільником ОДА, де і як збудувати ЦНАП?
Центр надання адміністративних послуг. Модно нині відділяти надавачів адміністративних послуг і персонал, який безпосередньо контактує з українцями, яким ці послуги потрібні. Ну щоб не було корупціі та навіть думки "підмазати" виконавцю. В різних обласних центрах підійшли по різному к розміщенню ЦНАПів. В Івано-Франківську він в'їхав в приміщення переговорного пункту бувшого телеком монополіста. В Харкові - зробили 9 ЦНАПІв, в різних районах, щоб черг не було. У Львові їх ніби теж декілька. В Миколаєві, як знають нині міністр П.Петренко, голова ОДА О.Савченко і міський голова О.Сенкевич - черги, та низька інформативність. А між тим, персонал навчали, переновчали, міняли... Не вірете? А що казати про степну ОТГ? Як знайти персонал, збудувати офіс, налагодити зв'язок?

Стоп. А навіщо і в Миколаєві, і в степном, чи
приморському селі будувати будівлю? Вкладати потім гроші щорічно в утримання (обогрів, електрика, меблі, ПК, зв'язок, витратні матеріали)? Загалом по Україні планують відкрити 670 шт.

А як по-іншому надати адмін послугу населенню?

В сучасний спосіб. Віртуально. Більшість послуг ЦНАПу можно замовити самостійно на є-платформах різних держустанов. Не будувати, як європейці 20-30 років тому, а пристосувати наявні площі.

Тоді будівництво потрібне лише будівельникам?

Ні. Ще тим, хто бюджет народних коштів "відпускає". Вот громадянам і потрібно вирішити: як і де ім легше, та дешевше, доступніше отримувати адміністративні послугу. В селі, да і на вулиці Адміральскій, можно знайти молодика, чи дівчину які зможуть з громадського чи особистого смартфона для місцевих бабусь замовити послугу з асортименту ЦНАПа, наприклад закордонний паспорт чи довідку про майнові права. Все що потрібно: підключення до 3G, стол і стул в холі, чи на першому поверсі міської, чи громадськоі адмін будівлі. А можно і в бібліотеці, чи клубі, там можно ще книжку почитати, чи концерт передивитися.

Зникає потреба робити капітальні вкладення в будівлі. Сьогодні мало де є дефіцит квадратних метрів. Ділова активність знижується - тому вільні приміщення і надалі будуть з'являтись. Будувати нові - не ощадно використовувати наочні громадські кошти. Може їх можно направити на підтримку молоді, яка навчається, щоб їх утримати в місті, або селі? Щоб не втікали за кордон, а то й за океан українці? Замовив в iGov, наприклад 100 документів молодий чоловік - отримай 1000 грн. Все буде дешевше, ніж собівартість тих самих 100 документів в ЦНАПі. Є правда питання: хто буде адмініструвати цих документ-волонтерів? Може досвід безоплатньої правової допомоги від Мінюсту стане в нагоді.
Будівельникам, точніше володарям компаній, можно поки що обійтись без нових люксових авто. І бабусям, молоді люди, які мешкають поруч нададуть інформаційні послуги з асортименту адміністративних не гірше, ніж за мінімальну зарплатню оператори ЦНАПу.
Нафантазував я трохи? Дається взнаки - спека!
А може спробуємо? Не бути банальними "використовуючими" бюджетні кошти, а вирішити питання наближення послуг для людей в креативний спосіб. 
Була би воля!
В.Головченко.


Немає коментарів: