вівторок, 6 червня 2017 р.

Шкільні бюджети Херсона зможуть потрапити під громадській контроль

Весь минулий навчальний рік у Херсоні тривав експеримент. Дві місцеві громадські організаціі  - благодійний фонд "Об'єднання" та "Центр досліджень суспільства" запропонували і розробили за залучені грантові гроші компьютерну он-лайн систему обліку батьківських коштів, зібраних в школах та садках. Першими, проти були - керівники шкіл де батьківські комітети були пасивні. Де ви це бачили? - був чи не єдиний аргумент проти...
Потім, після зібрання всіх директорів в залі міськради, на opendataforum та відвертої та аргументованої розмови з громадскіми активістами Ю.Антощуком та А.Жнівіним, деякі мудрі директорі "погодились" піти в експерімент. Прозорий бюджет шкільних грошей та ще в вільному доступі в Інтернеті - це ж для керівника, найліпший аргумент прозорості. Батьки зможуть кожну хвилину "бачити" рух грошей кожного класу. Але не все так легко! Розробники за рік просунулись в розробці та тестуванні програмного продукту, але зі всіх 60 закладів міської освіти Херсону в базу заносять дані тільки - 6. Створено он-лайн платформу "Відкритий бюджет шкіл". Цей сервіс даст можливість побачити скільки батьківських та інших (в тому числі бюджетних)коштів надійшло на рахунки кожного учбового закладу, які підключились до системи.

Але весь час "написання та тестування" цього мережевого сервісу йшла кампанія дискредитації. Відомі в Херсоні проросійські агенти впливу "псевдо-контролери" намагались зупинити громадську ініціативу. Були замовні теле та газетні матеріали, "накручування" батьків проти прозорого обліку зібраних грошей, вплив на директорів навчальних закладів. Дуже сучасний та корисний засіб запобігання корупціі чомусь "торпедують"?  Повільному темпу впровадження "прозорої бухгалтерії" однозначно "сприяли" в міському відділі освіти. Коли система запрацює на повну то батьки всіх школярів Херсона побачать в режимі реального часу скільки грошей з бюджетної субвенції надходить (або не надходить) до кожного навчального закладу, дитсадку чи гімназії. З'являються дані для аналізу, та вже 2-3-й раз гроші на встановлення одних і тих самих вікон не "спишешь"! Може цього побоюються освітяни?
А можливо, це звичайна наша пересторога проти всього нового!
С.Лиманов.


Немає коментарів: