суботу, 10 вересня 2016 р.

Відкриті дані для комфорту життя

В Херсоні щойно завершився #opendataforum2016 чи форум відкритих даних. Що це таке?
Та годі питати. Кожного дня в житті громадянина та держави з'являються сотні, а в деяких випадках тисячі байт(одиниць) інформаціі. Всі ці одиниці інформаціі вкрай важливі, бо несуть - одним життя, іншим роботу, чи бізнес. Відкриті дані і особливо відкриті урядові дані - це інформація, публічна або не публічна, до якої будь-хто може отримувати доступ і використовувати для будь-якої мети. Увага! Обмеження права на одержання відкритої інформаціі забороняється законом Украіни! Але поки одні тільки балакають, як важливо застосовувати відкриті дані, херсонській фонд "Об'єднання" та місцевий Центр дослідження суспільства провели  2-й opendataforum. Велика програма, цікаві спікери та обмін досягненнями та думками - це тіки надводна частина крижаної гори.

Громадській активіст Юрий Антощук, який бездоганно спланува форум та провів є знаним адептам відкритості. Ще 3 роки тому він зробив у Херсоні мапу округів місцевих депутатів, якою можуть користуватись усі мешканці. Потім було ще багато цікавих рішеннь з Google, які підвищують культуру користування відкритими даними.
Головне призначення відкритих даних - прийняття більш збалансованих рішень,  в житті персони, чі в муніципальному господарстві, чи - освіті. На форумі крім обміну думок та рішень експертів з Одеси, Віниці, Херсона, Київа та Миколаєва був презентован портал батьківських коштів всіх херсонськіх закладів освіти. Активісти знайшли гроші, розробили рішення щоб представляти он-лайн кожну копійчину зібрану з батьків школярів, а також - витрачену. На презентацію запросили всіх директорів шкіл та гімназій обласного центру. Що тут почалось... 
На базарі в той день було тихіше. Мабуть спека, а у великій сесійній залі Херсонськоі міськради - прохолодно. Не бажають, і це ще м'яко кажучі, керівники шкіл звітуватись системно та он-лайн. Ні, кажуть вони зовсім інше: навіщо витрачати час на звіт про такі мали кошти, в нас немає бухгалтерії, та обізнаних в ПК людей(дитсадки)! А потім знову з'являються у третє змінені вікна у школі, чи куплений за батьківські гроші 15-й телевізор за 3 роки...
Будемо уважно слідкувати за процесом імплементування цього IT рішення у Херсоні. Наснаги громадскіми діячам та батькам.

Цей приклад, як дзеркало показує що чи хто не бажає повної принципової відкритості даних вдосталь. Діячи, які оперують різними фактами, буть то кошти, чи кілометри, чи люди - можуть маніпулювати, та не бажають чітко звітуватись! Як в кейсі, який розповідав наш редактор з парками у Краматорську. Вони у житті - привіди, але  бюджетні кошти на них закладені! А з весни громада цього західнодонбаського міста модерує кожних мільйон коштів, яких "списано"нібито на озеленення парків.
А взагалі, використовування відкритих даних у машино читаємому вигляді, це на забава "мажорів", як деякі хочуть представити, це - тренд, який слугує підвищенню ефективності використання громадськіх та державних коштів, та управління. А також, породжує велику кількість нових застосуваннь під час створення старт-апів. Але, чомусь, траспортні компанії в наших містах не бажають "відкривати", розміщувати у вільному користуванні розклади руху трамваїв, автобусів та тролейбусів! Бо ж тоді - кожний користувач стає не тільки розлюченим пасажиром, але і контролером за додержанням руху рухомого складу! А це, зовсім не входить до планів ціх панів. А чиновники муніципалітетів гадають, що не ми їм платню забезпечуємо!

Тобто, широке застосування відкритих даних в першу чергу послуговується громаді, та зміцненню сили громадянського суспільства. На Півдні Украіни, як визначили події весни 2014, живуть і працюють свідомі та патріотичні люди. Якщо їх ще озброїти сучасними цифровими технологіями, ніяки маніпуляції, чи ворожі ідеології не пройдуть. Журналістів вам в допомогу, принципових!
С.Лиманов.



Немає коментарів: