четвер, 25 вересня 2014 р.

Тендери не йдуть

На Миколаївщині зірвалися 40% держзакупівель, запланованих на осінь. Такі підсумки зробив експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський під час конференції «Без яких товарів та послуг залишились миколаївці восени?» «Така тенденція створює загрозу для забезпечення соціальних об` єктів у 2015 році», - додав експерт.
Центр політичних студій та аналітики протягом серпня-вересня 2014 року відслідковував тендери, які не відбулися чи були відмінені в Миколаївській області. Всього зірваних закупівель від 01серпня 2014 року по сьогоднішній день налічується 55 із 140 оголошених. Найбільше постраждала соціальна сфера. 7 тендерів зірвалися для закладів охорони здоров`я. 12 - для навчальних установ. Для прикладу, Жовтнева центральна райлікарня Миколаєва в середині серпня повідомила про відміну торгів по рентгенівській плівці через те, що ніхто не надав пропозицій. Крім того, лікарня не змогла закупити стоматологічні та офтальмологічні прилади, шприци, катетери та подібне. На осінь лікарня також не змогла закупити більше 16т палива.
Через зрив закупівель в сфері освіти найбільше постраждають учні з сел. Відділ освіти Веселинівської райдержадміністрації не зміг на осінь закупити 247т вугілля.
По Миколаєву Управління освіти Миколаївської міськради два рази поспіль відмінило торги по комп’ютерам та оргтехніці для школярів. Офіційна причина – ніхто не надав пропозиції на торги.
Не побачать миколаївці і нові траси. Так, Служба автомобільних доріг у Миколаївській області відмінила торги по ремонту автомобільної дороги Р-55 Одеса – Вознесенськ – Новий Буг на ділянках км 176+550 – км 178+550, км 119+630 – км 120+730, км 106+363 – км 108+263, а також по ремонту доріг Т-15-18 Велика Корениха – Кам’янка та Т-15-13 Нечаяне – Очаків на ділянці км 23+900 – км 31+600.
В Миколаєві не оновиться технічна база в сфері ЖКГ. Департамент житлово-комунального господарства Миколаївського міськвиконкому повідомив, що не зміг закупити 5 тракторів, дерево дробильну машину типу DP 660T, кілька сотень нових сміттєвих контейнерів. Також зірвалось експертне обстеження ліфтів у житлових будинках. Та реконструкція і переобладнання колишнього мазутосховища під пункт стерилізації та утримання тварин по вул. Комінтерна, 36.
Загалом за офіційними причинами із 55 торгів 44 зірвалось через відсутність пропозицій від бізнесу, 6 через порушення бюрократичних процедур проведення торгів. Ще 2 торги відмінені через те, що втратили актуальність. 2 через зависоку цінову пропозицію. 1 через скорочення бюджетних видатків.
«Відсутність пропозицій від бізнесу засвідчує низьку довіру до платоспроможності місцевих органів влади та високу складову корупції під час проведення державних закупівель . В перспективі недовіра призведе до катастрофи в 2015 році, через яку соціальні об’єкти залишаться без необхідних товарів та послуг. Новий уряд погасив борги 2014 року. Та треба також заплатити по рахункам попередніх років. Результативна боротьба з відкатами також стане позитивним сигналом для бізнесу», - підвів риску Гліб Канєвський.
О.Береговий.









Конференція проводиться у межах проекту «Об'єднуємося заради реформ UNITER», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку USAID та виконується Pact, Inc. Круглий стіл став можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного Розвитку USAID. Зміст круглого столу винятковою відповідальністю організаторів та не обов'язково відображає точку зору USAID, Pact, Inc. або уряду США.


Немає коментарів: