вівторок, 25 грудня 2012 р.

Підтримка ЄС енергетичному сектору України

Європейський Союз виплатив останній транш своєї програми на підтримку енергетичної стратегії України, яку було схвалено у 2007 році. Транш у розмірі 28 мільйонів євро відображає прогрес України в енергетичному секторі, а також частковий поступ країни у сфері управління державними фінансами. Європейський Союз також вирішив розпочати наступну програму з підтримки енергетичного сектору України, бюджет якої сягатиме 45 мільйонів євро.
У 2007 р. ЄС виділив 82 млн. євро на підтримку енергетичного сектору у рамках своєї першої програми бюджетної підтримки в Україні. Програми бюджетної підтримки надають необхідні кошти уряду для досягнення попередньо узгоджених показників. Ця програма сприяла вдалому впровадженню енергетичної стратегії уряду України щодо здійсненням всеосяжної реформи енергетичного ринку шляхом приєднання України до Договору про Енергетичне Співтовариство у 2011 р. Реформи мають забезпечити українських споживачів ефективним, конкурентним та безпечним енергопостачанням.



Програма бюджетної підтримки складалася з двох траншів: фіксованого та змінного (варіативного). Сума фіксованого траншу становить 40 млн. євро; його Україна отримала у 2008 та 2009 рр. Спираючись на оцінку взаємно узгоджених показників, яких Україна мала досягти в енергетичному секторі, беручи до уваги загальний прогрес у впровадженні енергетичної стратегії, а також зважаючи на частковий поступ в удосконаленні сфери управління державними фінансами, Європейський Союз нещодавно виплатив Україні змінний транш, кошторис якого становить 28,14 млн. євро. Сума виділених Україні коштів у рамках програми складає 83% від загальної її вартості, що є хорошим результатом у порівнянні з результатами подібних програм, які Європейський Союз фінансує у всьому світі.

Усвідомлюючи важливу роль енергетичного сектору у співпраці між ЄС та Україною, у 2007 році ЄС вирішив (а згодом, у 2008 році, погодив з Україною) заснувати програму із загальним бюджетом у 87 млн. євро (включаючи 5 млн. євро на технічну підтримку). Метою програми стала підтримка впровадження енергетичної стратегії України, включаючи положення Меморандуму про порозуміння щодо співпраці між ЄС та Україною у енергетичній галузі[1].

Починаючи з 2007 року, ЄС використовує бюджетну підтримку як головний інструмент у своїй співпраці з Україною, що здійснюється у рамках Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства. Бюджетна підтримка ЄС вважається частиною загального пакету співпраці з країною, що складається з політичного діалогу, фінансової підтримки, оцінювання прогресу країни у різних сферах та нарощування потенціалу країни. Така співпраця ґрунтується на партнерстві та обопільній відповідальності.

Здійснені виплати не є автоматичною гарантією того, що у рамках інших програм бюджетної підтримки буде надаватися подальше фінансування. Рішення щодо цих питань залежатиме, серед іншого, від подальшого прогресу України у сфері управління державними фінансами.

Окрім цього, 5 грудня поточного року Європейська Комісія вирішила запровадити нову програму бюджетної підтримки в енергетичній сфері із загальним бюджетом у 45 млн. євро. Наступним кроком у підготовці цієї програми є проведення консультацій та підписання фінансової угоди з урядом України.

Детальнішу інформацію про програми бюджетної підтримки ЄС та про чинні програми бюджетної підтримки в України можна знайти за цим посиланням:

http://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/projects/overview/



Контактна особа: Вальтер Треттон, Керівник відділу програм допомоги «Енергетика, транспорт та навколишнє середовище» Представництва ЄС,


Немає коментарів: