вівторок, 30 січня 2024 р.

Як себе почувають українські агрохолдинги на фондовому ринку?



Сьогодні поговоримо про котирування українських агрохолдингів на Європейських біржах. Якщо конкретно по компаніях, то це три найбільші: Кернел, МХП, Астарта та ще декілька менших компаній.

Всім відомий Кернел: який знаходиться у підвішеному стані в історії з делістингом, його планували завершити у 2024 році. Окрім самого факту делістингу, компанія випустила додаткову кількість акцій (провела додаткову емісію акцій) і схоже та історія не закінчується.

Комітету з корпоративного управління Варшавської Фондової біржі вона точно не сподобалась, цитата:

"Здійснена «Кернел Холдинг» емісія інструментально служила конкретним цілям одного з акціонерів, таким чином заперечуючи сутність публічної компанії..."

Попри це котирування компанії протягом тижня 22 січня по 28 січня зросла на 14,7%. Загалом з початку року Кернел зріс на 12,2%. Ріст котирувань пояснюється збільшення виробництва олії за період жовтня-грудня 2023 у порівнянні з тим самим періодом попереднього року.

МХП протягом тижня з 22.01 по 28.01 зріс на 2,4%, окрім цього компанія викупила свої облігації за 95% номіналу єврооблігацій на $138 млн із погашенням у травні 2024 року. З початку року компанія зросла на 10,1%.

Серед трійки компаній по капіталізації Астарта поки що показує найгірший результат. Протягом тижня з 22 по 28 січня котирування знизились на 4,6%, а з початку року ріст склав 9,4%. Цей ріст є наслідком зростання цін на цукор, один з основних продуктів компанії.

Станом на 28 січня 2023 року капіталізація виглядає таким чином: Кернел: $750 млн; МХП: $353 млн; Астарта: $195 млн.

Якщо ви хочете дізнатись, що таке акції, чи можна на них заробити чи обрати менш ризиковану стратегію, як відкрити рахунок в брокера та як в решті решті сформувати свій портфель на правильному фундаменті, то курс «Основи інвестування для українців» саме для вас: https://ostkap.school/courses/17

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: