неділя, 10 грудня 2023 р.

Психічна підтримка через перегляд кіно

Надія Манушкіна


Теперішній час насичений тривогами, стресами вимагає від людини навички проговор якювання того що емоційно зачепило. Не всі готові для проговорення складних почуттів, і потім це вкрай погано впливає на ментальне здоров'я. 
В Одесі серед випускників Школи культури сусідства ми виявили вкрай корисну практику. Це сусідські кіноклуби. Проводить їх психотерапевт-культуролог Надія Манушкіна, фасилітатор простору діалогу через показ короткометражних фільмів. У пані Надії накопичено величезний досвід застосування різних комунікативних інструментів, тому ми звернулись до неї, щоб вона пояснила як це працює.
- Кіноклуб - це можливість через обговорення побаченого у фільмі, через героїв фільму проговорити те, що турбує, що болить. Я десять років працювала викладачем в інституті психоаналізу та для студентів проводила дискусійний кіноклуб. Фільмотерапія так називався цей напрямок. Це були повнометражні фільми, і це був дуже корисний досвід. Тепер ми обрали показувати короткометражні фільми, тому що вони вдало своєчасно і влучно відображають дійсність. До речі фільми короткого метру є дуже чудові. Короткий метр обрано, як дуже сконцентрована думка режисера, що може стати приводом для великої глибоких дискусій. Загальний час зустрічі – це 1,5-2 години, тому зручніше використати для обговорення короткий метр.


- В цьому сезоні в різних місцях Одеси ми запланували провести 16 показів. Вже відбулось у дворах та укриттях - половина. Перегляди в підвальних приміщеннях проходили дуже жваво. Минулого року розпочали ще до блекаутів, альтернативні джерела живлення дуже допомогли.


Які б теми радили для проведення кіноклубів з сусідами?


- Для кіноклубів з сусідами я б порадила фільми про різновиди людської душі, ну в сенсі проявів людськості, про толерантність, теми мрій людини. І безліч тем, які викликають почуття та спонукають задуматись. Тобто, головне насправді, щоб почуття у людей викликати, і за цими почуттями відбувається обговорення, здорове мислення. Показуємо різновид комунікацій між людьми. Разом вчимося опановувати цю техніку психічної підтримки.

- Подібний досвід є, але його небагато. Зазвичай люди просто дивляться кіно без обговорення. Ну а дискусії не часто відбуваються.

Буквально вчора дивились й обговорювали фільм на 13 поверсі з сусідами


- Щоб спроектувати жваву дискусію я обов'язково вибираю фільми різних країн, різних культур, щоб продемонструвати різну ментальність. Це допомагає краще прийняти інакше. Зазвичай це трапляється, коли група сформована і вже дивилися багато фільмів разом, мають досвід дискусії, не соромляться висловлювати свою думку. Так щоб усі мовчали - на сусідських кіноклубах такого не буває.

- Я завжди у пошуках глибоких, неочікуваних фільмів. До речі, нам у Німеччині запропонували чудове кіно «короткий метр білоруський». Шукаємо можливість отримати права на його демонстрацію в Одесі.

Дуже цікаво пані Надія відповіла на запитання про можливості масштабувати цей формат спілкування з сусідами.

- Потрібно набути досвіду модерації в групі й також готувати свої “запускаючи” запитання. Спільне співпереживання та висловлювання власних емоцій об'єднати сусідів. Я вважаю, що, можливо, вони й самі будуть проводити. Якщо вони цього досвіду не наберуться, нічого такого не буде. Тому через який невеликий час можна замислитись й про масштабування кіноклубів сусідів. Потрібен мінімальний набір оргтехніки, біле простирадло та навички модерування.

- Бувають випадки, коли люди зібрались яким важко обговорювати щось після побаченого. Тоді можна застосовувати прийом промальовування, чи ліплення з пластиліну тих відчуттів, які народились після перегляду фільму.


- Я дуже люблю взаємодію з різними активними, миследумними, небайдужими людьми, тому якщо будуть охочий доєднатись до наших кіноклубів, чи зорганізувати у своєму будинку - прошу звертатись на сторінку Школи культури сусідів.

Розпитував В.Головченко.



Немає коментарів: