неділя, 20 серпня 2023 р.

Давалі оперу Аїда в Одесі



Вершина музикального театру ХІХ сторіччя опера Верді "Аїда" була сьогодні увечері в Одеський національний академічний театр опери та балету. І хоча напередодні варварська ракета зруйнувала театр в Чернігові, зала одеського оперного була повною. Українці в 101-й раз доводять що ні в якому разі не бояться диких сусідів з півночі. 
В цій опері все чудово: колоритна музика, кохання, яскраві образи та незвичайний сюжет, заснований на реальних історичних подіях, що надає твору особливої ​​гостроти. Але без підготовки не радимо - найдовша з опер італійця більше 3-х годин.
За спиною в мене опинився ветеран сцени, який завітав до рідного театру де виконував в цій опері партії 40 років тому. В антракті ходив залаштунки й вернувся розчуленим: каже  запросили після вистави на сцену сфотографуватись з молодими колегами в гримі та декораціях.


За психологічним впливом та емоційним багатством, пластичною ясністю та чарівністю мелодій опера перевершувала все, що було досягнуто композитором раніше. Значну дієву функцію тут виконують також великі, розгорнуті ансамблі, хори та оркестр, а в Одесі й великий балетний ансамбль.


Зустрів колегу по миколаївському пресклубу. Краще завітайте на наступну постановку. Бо сьогодні на першому ряду сиділо багато журналістів з південно-східної Азії, яки тихенько витягли перед фінальною сценою смартфони й фільмували виконання одеськими оперними майстрами. По їх стопах скоро багато глядачів підтягнеться. Як раз на перемогу!
С.Лиманов.


Немає коментарів: